פרסומת
דלג

מתכונים מספרים

מאת: אביבה דקל ● 29/5/2014 15:18 ● ערב ערב 2656
כשחני אלה טעמה לראשונה בחייה את ה'קאדה' הכורדית בבית חמותה, היא ידעה שזהו מתכון שתיקח איתה לחיים. כשמירב אפק חגגה שבועות אצל סבתה, היא נהנתה מכופתאות הגבינה המיוחדות אותן למדה להכין בעצמה. הפפנאש הרומני של רינת כהן, עוגת הגבינה הכי מושבניקית של טובה ארנון, עוגת הגבינה האוורירית של יעל זינו, מתכון הקבלה לקיבוץ של הניה ואורז הילדות של אמירה אדרי. לרגל חג השבועות, יצאה כתבת 'מה נשמע', אביבה דקל, לאגור מתכונים טעימים המבוססים על טהרת הגבינות ושמעה את הסיפורים מאחוריהם. לגזור, לשמור ולהכין. בתיאבון
מתכונים מספרים

בשבוע הקרוב, יפנו ענני המנגלים את מקומם ולו לזמן קצר לטובת המאכלים החלביים- עדנה למי שמאכלי הגבינות והחלב, הפסטות המוקרמות, הפיצות והפשטידות הן ה'קאפ אוף טי' שלו. אפילו אוהבי הבשר יודו כי לפחות פעם בשנה, לשבת אל שולחן החג וליהנות מטעמן של הלבנות האלו, מגוון קצת את העניינים או לפחות את חוש הטעם. כמה ימים לפני שנסוב אל שולחן השבועות, ליקטנו עבורכם מגוון מטעמים חלביים, כדי שלא תגידו שלא הסתפקתם להכין. אנו מביאים לכם שורה של מתכונים לבנים וטעימים וסיפור שמייחד כל אחד ואחד מהמתכונים. צאו לעבודה.

ה'קאדה' של סבתא שושנה


צילומים: מהאלבום המשפחתי
מתכון שבועות המסורתי של חני אלה.
בבית הוריה של חני אלה, נהגו לחגוג את ערב חג השבועות בארוחה חגיגית ללא בשר, אבל גם ללא מאכלי חלב. לעומת זאת, בבוקר חג השבועות, היתה ארוחת הבוקר מורכבת מבורקס תרד, בורקס גבינה ו'סוטלץ'' – דייסת אורז עם חלב מבושלת עם מעט סוכר וקינמון.
כשחני נישאה לאבי אלה ופגשה את חמותה שושנה ואת בני משפחתו, היא התוודעה למאכלים הכורדים. "למדתי שבעדה הכורדית, מקפידים לחגוג בערב שבועות על ארוחה חלבית עם מיני מאכלים המיוחדים לעדה", היא מספרת, "המאכל העיקרי אצל בני העדה הכורדית בשבועות הוא ה'קאדה' - בצק שמרים שמרדדים בידיים, ממלאים בגבינה מלוחה וחמאה, מטגנים על מחבת ומגישים חם בתוספת 'ג'אג'יק' – גבינה מעורבת באשל, מלפפונים חתוכים, שמן זית, מלח ומעט שום. בחג השבועות מתכנסות המשפחות, וכל הנשים יחד מכינות את ה'קאדה', וזו חגיגת שבועות אמיתית. את חג השבועות אני, בעלי וילדי חוגגים בארוחה חלבית כמיטב המסורת הכורדית ונהנים מתבשילים שלימדה אותי להכין חמותי, שהיא ידועה ומפורסמת בקרב המשפחה הגדולה ובני העדה הכורדית כבשלנית הטובה ביותר. היא זו שלימדה אותי להכין 'קאדה' ואני מכינה את המנה הזו בכל הזדמנות לאכילה בבית, וגם מקפיאה ושולחת לילדים ולנכדים שבצפון. מאז שהיא מנהלת את 'אשכולות פיס' בעיר, מקפידה חני להזמין בכל שנה בחג השבועות את צוות האשכולות לארוחת ערב של 'קאדה'.

מתכון ה'קאדה'
חומרים להכנת כ - 14 יחידות:
החומרים לבצק:
1 ק"ג קמח
2 כפות שמרים יבשים
שתים עד שתים וחצי כוסות מים פושרים
כף שטוחה מלח
החומרים למילוי:
1 ק"ג גבינת 'חמד'.

אופן הכנת הבצק:
שמים בקערה קמח, שמרים ומלח ומערבבים.
מוסיפים בהדרגה מים פושרים ולשים היטב עד לקבל בצק רך ולא דביק (בערך 7-10 דקות).
מכסים בניילון נצמד או במגבת ומניחים במקום חמים למשך כשעה וחצי עד להכפלת נפח הבצק.
לאחר ההתפחה, לשים שנית להוצאת האוויר, מכסים ומניחים בצד להתפחה נוספת למשך כ- 15 דקות.
קורצים עיגולים מהבצק ומניחים על משטח עבודה משומן.

אופן הכנת המילוי:
מגרדים את גבינת החמד במגררת גסה.
מרדדים כדור בצק בעזרת הידיים על המשטח המשומן עד לקבלת עלה בגודל צלחת אוכל בינונית.
מפזרים את המילוי על כחצי מהעלה, מקפלים את החלק השני של הבצק על המילוי לחצי סהר ומהדקים היטב בקצוות.
אופן הכנת ה'קאדה':
מחממים היטב מחבת טפלון ומטגנים את מאפה הבצק (ללא שמן) משני צדדיו עד להזהבה קלה.
מניחים על נייר סופג ומגישים חם.

היישר מהמושב



תמונת כתבה


המתכון של טובה ארנון, מורה מזה 18 שנה בבית הספר 'עציון גבר'.
טובה נולדה בגרמניה אחרי השואה במחנה המעבר לפני עלייתה ארצה. הוריה ואחותה הבכורה עברו את השואה ונותרו בחיים. במחנה המעבר נפטרו הוריה, וטובה ואחותה נותרו לבד. כשהייתה טובה בת שנתיים וחצי, העלתה הסוכנות היהודית את שתי היתומות ארצה. טובה אומצה על ידי זוג ב'כפר חיים' בעמק חפר, שם עברה עליה ילדותה. אחותה אומצה על ידי משפחה במקווה ישראל, והשתיים לא גדלו יחד כשתי אחיות, אבל הקשר ביניהן נשמר בערך כמו קשר בין בנות דודות.
מאחר והגיעה ארצה בגיל שנתיים וחצי, הזיכרונות שלה קשורים במושב 'כפר חיים' בו גדלה. חגיגות חג השבועות במושב חקוקים בזיכרונה כאירוע גדול מאוד, אליו הגיעו רבים מכל הארץ והצטרפו לחגיגה.
"בחג השבועות כל המושב היה לובש חג", היא נזכרת, "החגיגה נערכת בשדות, שם מתקיימת תחרות של עגלות מקושטות לקראת החג, הופעות של ילדים, נוער ובוגרים. הבאת ביכורים. כשהייתי ילדה, היה מטוס קל חג בשחקים מעל השדות וזורק מהשמיים ממתקים לילדים. כולנו רצנו בשדות לחפש סוכריות והשמחה הייתה רבה. לפני כשלוש או ארבע שנים, נפסק מנהג זה מטעמי בטיחות על ידי המשטרה. אבל אל דאגה, המנהג הזה לא לגמרי נפסק - היום עולים על קטפת גבוהה, נוסעים עליה בשדות וממטירים על הילדים גשם של סוכריות. בכל שנה, בחג שבועות, אני נוסעת ל'כפר חיים' כדי לחגוג כמו שצריך את החג". לאילת הגיעה טובה בשנת 1950 וכאן נולד בנה. טובה היא מורה ומזה 18 שנה היא עובדת בבית הספר היסודי 'עציון גבר' מטעם קרן 'קרב'. אחד התחביבים שלה הוא איסוף מתכונים ובישול, ולמרות שברבות השנים הצטברו לה אלפי מתכונים, על עוגת הגבינה עליה גדלה היא לא מוותרת בחג השבועות. "היא קלה להכנה טעימה ומנחמת", אומרת טובה ומוסיפה מתכון של לביבות 'שבועותיות' טעימות.

עוגת גבינה וקצף של טובה
החומרים הדרושים:
4 ביצים
500 גר' גבינה 9%
1 גביע שמנת חמוצה
2 כפות גדושות קמח תופח
1/2 כפית תמצית וניל
1 כף מיץ לימון
קליפה מגוררת של לימון אחד
1 כוס סוכר

אופן ההכנה:
1. מערבבים ביצה אחת שלמה ו- 3 חלמונים עם הגבינה, השמנת, הקמח, תמצית הווניל, מיץ הלימון, קליפת הלימון המגוררת ו- 3/4 כוס סוכר.
יוצקים את התערובת לתבנית משומנת ומקומחת (רצוי פיירקס) ואופים 20 דקות בחום של 180 מעלות. מוציאים לדקה למריחת הקצף.
3. מקציפים את שלושת החלבונים עם 1/4 כוס סוכר, מורחים את הקצף על העוגה ואופים עוד 20 דקות. כשהעוגה מתקררת, נוצרות עליה טיפות מוזהבות.

לביבות גבינה מתוקות ומנחמות
החומרים הדרושים:

1 ק"ג גבינה לבנה 9%
3 ביצים
3/4 כוס סוכר
1/2 כוס קמח תופח
תמצית וניל
אופן ההכנה:
מערבבים את כל החמרים וטועמים. מוסיפים סוכר או וניל לפי טעמכם. אם הבלילה לא סמיכה מספיק, מוסיפים מעט קמח אבל לא יותר מדי.
מחממים מחבת משומנת לחום לא גבוה מדי כדי שהטיגון יהיה איטי.
מורידים לתוך המחבת המחוממת כף גבינה ומטגנים משני הצדדים.

הכי פיצה בעיר



תמונת כתבה


המתכון של יעל זינו.
יעל הגיעה לאילת לראשונה כשהייתה בת 16 והתאהבה בעיר ובאווירת החופש שבה. הייתה זו אחותה, שגרמה לה בכל זאת להמשיך ללמוד כאן את 12 שנות הלימוד שלה. יעל מגיעה מבית מסורתי דתי. "אצלנו חגגו את חג השבועות, הוא חג מתן תורה ברצינות רבה, אבל לאו דווקא עם מאכלי חלב", היא מספרת, "ארוחת חג השבועות בבית הוריי הייתה דווקא ארוחה בשרית חגיגית. אכלו בעיקר דגים ובשר", היא מגלה ומנפצת את מיתוס הגבינות ושבועות. גם כיום לא חוגגים במשפחת זינו את שבועות על טהרת מאכלי החלב. "מפעם לפעם, כשאחיותיו של בעלי ואני מחליטות לעשות שינוי, אנו מכינות בערב שבועות ארוחה חגיגית חלבית, והמשפחה חוגגת על פשטידות, פיצות, מאכלי חלב ודגים ומקנחת בעוגות גבינה טעימות". עם קשר לשבועות או בלי קשר, יעל וגם בעלה אוהבים מאוד לאפות. אחת ההצלחות הגדולות בבית, היא הפיצה המשפחתית שאת המתכון שלה נידבה יעל בלב רחב. להכין וללקק את האצבעות. ממכר, ראו הוזהרתם.

המתכון לפיצה של יעל
המצרכים הדרושים לבצק:
3.5 כוסות קמח
1.5 מים פושרים
כף שמרים יבשים+ משפר אפייה חצי שקית
כפית סוכר+ כפית מלח
¼ כוס שמן זית
לשים את התערובת בסביבות 10 דקות
משטחים על תבנית משומנת בצורת עיגול או מלבנית ומשאירים לתפוח בין 45 דקות לשעה כשזה מכוסה בנילון נצמד.

המצרכים הדרושים לרוטב לפיצה אחת:
4 עגבניות מגוררות, מעט שמן,
מלח, אורגנו, פפריקה, אפשר להוסיף מעט תבלין פיצה וקורט סוכר (1/2 כפית מכל תבלין). מבשלים יחד על האש לזמן מה (קצת אחרי רתיחה, כשהעגבנייה הופכת לרכה כמו רסק). (כרבע שעה).
מפזרים על הפיצה תוספות לפי טעם: טונה, זיתים, בצל, פטריות וכו'.
מפזרים מעל גבינה צהובה מגורדת, גבינת עמק או מה או כל גבינה על פי העדפה אישית.
אופים בחום 210 מעלות כ –15 דקות. (מאחר וכל תנור יש לו את החום שלו, מומלץ לעקוב אחר האפייה ובעת צורך לסובב את הפיצה).

כופתאות הגבינה של סבתא



תמונת כתבה


המתכון של מירב אפק, מנהלת אולם התרבות 'בית פיליפ מוריי'.

"לרגל חג השבועות, בחרתי במתכון של כופתאות גבינה אותו למדתי מסבתא שלי, ציפורה ז"ל. בכל חג שבועות היא נהגה להכין לנו אותן בהמון אהבה, ואני מיד התאהבתי במאכל הטעים. עם השנים, אמא שלי, מירל'ה, למדה את המתכון והחלטתי שגם אני חייבת לדעת איך מכינים את הכופתאות. כיום, גם אני מכינה את הכופתאות בבית וממשיכה את המסורת".

כופתאות גבינה
מצרכים לתערובת גבינות:
1/2 קילוגרם גבינה לבנה
ביצה
2 כפות קמח
כף סוכר

מצרכים לתערובת למחבת:
1/2 חבילת חמאה
1/2 כוס פירורי לחם
כף סוכר לבן
כף סוכר חום
1/2 כפית קינמון

אופן הכנה:
מערבבים יחד את תערובת הגבינות, יוצרים כדורים בגודל פינג פונג, מכניסים לסיר עם מים רותחים עם מעט מלח ומבשלים עד לרגע שהכדור צף. כשהוא צף נותנים לו עוד שתי דקות להתבשל ומוציאים למסננת.
ממיסים את חצי חבילת החמאה, פירורי לחם, סוכר וקינמון. מערבבים יחד ושמים במחבת. על אש בינונית נמוכה מגלגלים את הכדורים שכבר בישלנו בתערובת עד שהם עטופים כולם בציפוי של התערובת, מוציאים ומגישים חם עם שמנת חמוצה או עם רסק תפוחי עץ.

אורז הילדות עם יוגורט ופירות



תמונת כתבה


המתכון של אמירה אדרי, מנהלת מחלקת התנדבות בעירייה

"לרגל חג השבועות, בחרתי את מתכון אורז הצ'לו עם היוגורט. אני שייכת לעדה הפרסית ואצלנו בבית בשבועות היו עולים על שולחן החג לא רק מאכלי גבינות, אלא גם פירות וירקות. האורז תופס אצלנו הרבה מקום, וזה אחד המאכלים שאני הכי אוהבת וזוכרת מילדותי, לכן שדרגתי אותו עם השנים. אני מוסיפה לאורז חגיגיות עם פירות לפי העונה ובכל פעם מנסה תוספות חדשות".

אורז פרסי חגיגי (צ'לו) עם יוגורט

מצרכים:
2 כוסות אורז בסמטי
1 כוס גרגרי חומוס מבושל
6 גזרים קצוצים
2 בטטות חתוכות לקוביות
3 בצלים גדולים קצוצים
1 תפוח אדמה פרוס לפרוסות (לתחתית)
1/2 כוס שמן
תבלינים: קינמון, בהרט, פלפל שחור, כורכום ומלח

אופן ההכנה:
שוטפים את האורז ומבשלים בסיר מלא מים שרתחו והומלחו לחצי בישול. מסננים ומניחים בצד (ניתן להוסיף מעט כורכום למים הרתוחים לקבלת גוון צהוב וגם בריא). מטגנים במחבת לחוד את הבצל, הגזר והבטטה, מערבבים ומוסיפים את גרגרי החומוס והתבלינים לפי הטעם (הטיגון עדין עד לתחילת ריכוך). טיפ- ניתן להוסיף חמוציות או צימוקים לאוהבי המתוק.
מחממים את הסיר, מוסיפים שלוש כפות שמן ומניחים פרוסות תפוחי אדמה בתחתית, מפזרים מעט מהאורז ומעט מהירקות מעליהם וכך יוצרים שכבות באופן שווה ומבלי להדק.
יוצרים חור לאידוי, עוטפים את מכסה הסיר במגבת קטנה ומכסים.
לאחר כעשר דקות, יוצקים על האורז חצי כוס שמן יחד עם חצי כוס מים ומבשלים על להבה נמוכה כשעה.
לכבוד שבועות מגישים בליווי יוגורט.

פשטידת הקבלה לקיבוץ



תמונת כתבה


המתכון של הניה בל, גרפיקאית ראשית בעיתון 'ערב ערב' והבשלנית שלנו.

"לכבוד חג השבועות, בחרתי במתכון הפשטידה המסורתית של הקיבוץ. שנים רבות בחיי הייתי חברת קיבוץ נחל עוז, וקבלת חבר לקיבוץ זו פרוצדורה ארוכה. לאחר שנתיים של מועמדות, עורכים אסיפה לקבלת חברים, בה על חברי הקיבוץ להצביע בעד או נגד כניסת המועמד. באסיפה זו, על המועמד להכין לובי עם כיבוד. באחת האסיפות שנערכו בסמוך לחג השבועות, הגיעה משפחה מקסימה שהכינה פשטידת גבינות. בסופו של דבר, הם התקבלו לקיבוץ ומאותו הרגע קיבלה הפשטידה הזו את השם 'פשטידת קבלת החברות' והפכה למסורת. בכל קבלה של משפחה חדשה, נהגו חברי הקיבוץ להכין אותה".

פשטידת גבינות:

מצרכים:
1 בסיס בצק עלים
2 בצלים גדולים
2 קופאות שימורים פטריות
3 גבינה לבנה 5%
1 שמנת חמוצה
1 ביצה
2 כפות קמח
200 גרם גבינה צהובה מגורדת
תבלינים: מלח, פלפל לבן, כמון, מרק עוף, זעתר.

אופן ההכנה:
הכנת הבלילה - מטגנים שני בצלים גדולים קצוצים, מוסיפים לטיגון שתי קופסאות שימורים פטריות (ללא הנוזל) ומתבלים במעט מלח, פלפל לבן, קורט כמון וכף אבקת מרק עוף.
מערבבים הכל על אש בינונית עד לקבלת גוון צהבהב של הבצל. מכבים את האש ונותנים לבלילה להתקרר מעט.
שלב הפשטידה - מרדדים את בצק העלים על תבנית מלבנית (יש לשים לב לא לרדד דק מדי).
בקערה נפרדת שמים גבינה לבנה, שמנת חמוצה, ביצה, קמח, גבינה צהובה ומתבלים במלח, פלפל לבן וזעתר. מערבבים את החומרים עד לקבלת עיסה אחידה.
שופכים על הבצק את בלילת הפטריות ועליה את עיסת הגבינות. מכניסים לתנור בחום 160 מעלות למשך 40 דקות, עד לקבלת צבע זהוב של הגבינה ותפיחת הפשטידה.
טיפ - תמיד אפשר להוסיף גבינות לעיסה, מומלץ להוסיף פרמזן.

פפאנש- כופתאות סולת רומניות הורסות


הפפאנש, כופתאות סולת בגרסה הרומנית, לאו דווקא שייכות לחג השבועות.
מאחר שהמתכון דורש מעט זמן והתעסקות ובמקור הוא מגיע מלווה בריבה ביתית משובחת, רינת כהן (נשואה לבני, אימא ל-3 ומנהלת קליניקה עסוקה במיוחד) שומרת את הפפנאש לשולחן החג ולאירועים מיוחדים בהחלט.
רינת הרומניה הכי צברית בסביבה, עלתה לארץ עם משפחתה כשהייתה בת חצי שנה בלבד.
היא נזכרת באמה דורינה ז"ל כשהייתה טורחת על הכנת הפפנאש.
"כופתאות סולת רומניות הורסות! החמאה, הציפוי המדהים. אימא שלי הייתה מכינה את הריבה בעצמה", היא מספרת בהתלהבות ועושה חשק לצאת ולאתר את הפפנאש מיד או לפחות לנסות להכין את המנה לבד בבית, "אימא שלי הייתה מכינה את הפפנאש בסיר מיוחד שהיא הביאה איתה מרומניה", סיר כבד עשוי יציקת ברזל בצורת פעמון שנקרא 'צ'און', המשמש גם להכנת הממליגה, מאכל רומני מפורסם אחר.
"הבנות שלי ממש לא מתעניינות בהכנה של הפפנאש כרגע, בינתיים אני נהנית לפנק אותן. בשלב מסוים הן יהיו חייבות ללמוד להכין את זה בעצמן, כמוני", היא מודיעה.

פפנאש

החומרים הדרושים:
500 גרם גבינה לבנה יבשה ('כנען' או 'טיב טעם')
3 ביצים
3/4 כוס סולת
1/4 כוס סוכר
קורט מלח
2 כפות קמח

לציפוי:
50 גרם חמאה
1 כוס פירורי לחם
1/2 כוס סוכר חום (אפשר פחות)
1 כפית קינמון טחון

אופן ההכנה:
שמים בקערה את הגבינה, הביצים, הסולת, הסוכר, המלח והקמח ומערבבים לעיסה אחידה. מכניסים למקרר למשך שעה וחצי.
ממלאים סיר גדול ב-3 ליטר מים, מוספים 1/2 כפית מלח ומביאים לרתיחה.
יוצרים מהעיסה כופתאות, בעזרת כף, בגודל כדור פינג פונג קטן ומכניסים למים הרותחים. מבשלים כ-10 דקות, עד שהכופתאות צפות וצבען לבן לגמרי. מוציאים בזהירות לצלחת.

הציפוי:
ממיסים את החמאה במחבת. מוספים את כל יתר מרכיבי הציפוי ומטגנים כמה דקות עד הזהבה. מוסיפים את הכופתאות ומגלגלים אותן בציפוי עד שהן מכוסות לגמרי. מגישים חם, רצוי עם ריבה או גבינה. הכי טוב קונפיטורת דובדבנים רומנית ביתית ומתעלפים מתענוג......

עוגת גבינה א.א.א


אדם אדמסקי משדרג בחמאה את המתכון של אימא.

עוד לפני שהנחנו את ידינו על המתכון הקלאסי של אימא של אדם, הוא כבר ראה אור בשנות ה-70 בקובץ מתכונים ששותפו על ידי א.א.א- ארגון אימהות אופות של קיבוץ 'נחל עוז'.
"אסופת מתכונים מכל האימהות, מכל העדות ולכל המטרות (יש אפילו פרק של חגים)", מסביר אדם.
אין בכלל ספק שאדמסקי ,יליד הקיבוץ, הוא הפרצוף הכי מאיר ואנרגטי שתוכלו לראות עם הקפה שלכם בבוקר.
החברים שלו, אפילו אלו מהפייסבוק, יודעים ששווה במיוחד להיות מוזמנים לארוחה בבית משפחת יוסף. בתדירות גבוהה של לפחות אחת לשבוע אנחנו זוכים להצצה צבעונית ומגרה למטבח של אדם, אשתו גולדי וילדיהם טוהר וספיר.
היום, כשקופסת המתכונים נמצאת בידיו של אדם, אפשר בקלות להחליף את ראשי התיבות של א.א.א ל'אבא אופה איתנו'.
"אני קיבלתי את הקופסה לפני כשנה וחצי ומאז, לקחתי על עצמי, ביחד עם טוהר וספיר ילדיי, להחיות את המתכונים. לאט לאט, אחד אחד, אנחנו מנחילים את טעמי הילדות מחדש. המתכון של עוגת הגבינה הגיע מאימא שלי", הוא אומר בגאווה.
המתכון המקורי (בתמונה) כולל מרגרינה אותה המיר אדם בחמאה. את העוגה הוא מגיש בתוספת קרם סלק פשוט ומדהים שמשדרג את המנה. גם קונפיטורה קנויה תספיק.
אני טעמתי, היה מעולה!

עוגת גבינה נהדרת

החומרים הדרושים:
לבצק-
2 כוסות קמח
1/2 כוס סוכר
100 ג' חמאה
1 ביצה
לשטח את הבצק בתבנית משומנת.

למלית-
2 גביעי גבינה
כוס סוכר
כוס חלב
2 כפות קמח
1 ביצה+ 3 חלמונים (לשמור את החלבונים לטופ של העוגה)
כפית תמצית וניל
לערבב היטב ולצקת על הבצק.

אופן ההכנה:
לאפות בחום בינוני כ-40 דקות.
להקציף 3 חלבונים+ מעט סוכר.
לצקת על העוגה ולהמשיך באפיה עוד כ-20 דקות.

הכנת קרם הסלק-|סדגש
|שמים כוס סלק גרוס על כוס סוכר (אם מגדילים את כמות הסלק, בהתאמה מגדילים גם את כמות הסוכר), מניחים על אש קטנה ומחכים כמה שאפשר... זמן הבישול ייקבע אם תתקבל ריבת סלק משובחת או קרם עדין עם טעם, ריח וצבע משגעים.


חדשות אילת

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש