פרסומת
דלג

תנו להן במימונה

מאת: אביבה דקל ● צילום: מערכת ערב ערב ● 3/4/2018 10:29 ● מה נשמע 542
חשבתם שליל הסדר וסעודות החג הספיקו להן? תשכחו מזה ● רגע אחרי שהמצות מפנות שוב את מקומן לפיתות, הן כבר פותחות את הדלת ואת השולחנות ומזמינות כל דיכפין לחגוג איתן את ליל המימונה ● ולא, זה בדיוק לא הזמן לספור קלוריות
תנו להן במימונה

 

עד שיגמר הכוח

 

חוגגים בגדול. ליהיא וליאב לוי


מי? ליהיא לוי, בת 37, נשואה לליאב (הבעלים של 'הפאדיס'), אמא לארבעה, עובדת בעיריית אילת ולומדת לתואר ראשון במדעי הרוח באוניברסיטת 'בן גוריון' בעיר. 

עד כמה האירוע גדול?
"אני מאמינה שהשנה מספר האורחים יהיה כפול ובפעם האחרונה הגיעו כ - 180 איש. הבית פתוח ואני ערוכה להרבה אנשים. יהיו כל בני המשפחה שלי ושל בעלי, חברים, חברים לעבודה, מכרים, וגם אנשים שאנחנו לא מכירים מגיעים כמיטב המסורת".  

מה יהיה על השולחן?
"מכל טוב והכל מתוק: עוגיות מכל הסוגים, מופלטה וספינג'. הכל מתוק כך שהשנה תהיה מתוקה ושהחיים בכלל יהיו מתוקים".

מי מכין?
"אני מכינה וגיסתי עוזרת. חברתי רבי מירושלים מגיעה לעזור ולהכין מופלטה, ובעלי אחראי על הלוגיסטיקה, על השתייה ועל הארגון. גייסתי גם את שי וגל משה מ'יוסי במות', והם מביאים כסאות ושולחנות. השולחנות יהיו ערוכים בכלים מרוקאים אותנטיים. את חלקם הגדול הבאנו מביקורנו במרוקו, ויש גם חנויות בארץ שאפשר לרכוש בהן כלי מרוקאים. חנות אחת כזו ממנה אנחנו נוהגים להצטייד ממוקמת בחצור הגלילית. אירחתי בליל הסדר כשלושים איש וגם במשך כל החג מתארחים אצלי לארוחות. גם אני וגם אליאב אוהבים לארח". 

איך מתארגנים?
"כבר לפני שבועיים התחלנו לקנות שתיה ומצרכים וגייסנו עזרה. לפני ליל הסדר כבר היה הכל. ריבות ועוגיות, הכל מוכן, רק צריך לשים על השולחנות. ברגע שמותר לאכול חמץ, מתחילים להכין את המופלטות והדלת נפתחת תרתי משמע בשמונה וחצי. כולם מוזמנים". 

למה צריך את זה בכלל?
"אנחנו המרוקאים מאמינים שמימונה זו ברכה. בעלי מרוקאי שורשי וגם אוהב חפלות ומימונה, זו גם סיבה למסיבה, ואני זורמת עם זה, כי למען האמת גם אני אוהבת לחגוג".

מתרגשת?
"תמיד מתרגשים. לקראת כל אירוח, ומימונה זה ערב מרגש ומיוחד וכייף לארח כל כך הרבה אנשים. אנחנו נערכים ומתכוננים לערב הזה הרבה זמן, וחשוב לנו מאוד שיהיה מוצלח ולא יהיו פשלות".

מתי מנקים?
"באותו לילה מתחילים, אחרי שהאורחים הולכים, וכשמתעייפים מפסיקים וממשיכים למחרת".

מימונה עד מתי?
"אני מקווה שעוד הרבה שנים. עד שיגמר לי הכוח, אבל לא נראה לי שאתעייף מהר", ליהיא צוחקת. "זה מנהג שאני רוצה להנחיל לילדים שלי, ואני מקווה שגם הם יפתחו את הבית שלהם למימונה כמוני".

 

 

המתכון של ליהיא למרוזיה (ריבת צימוקים ואגוזים)


המצרכים הדרושים:
200 גרם צימוקים
200 גרם אגוזי מלך קצוצים
3כפות סוכר
מיץ מחצי לימון

אופן ההכנה:
משרים את הצימוקים במים משך 3 שעות או עד שהם מתנפחים ומתרככים.
מבשלים את הצימוקים עם מיץ הלימון, הסוכר ו- 3 כפות מים עד שמתקבלת תערובת דביקה. מורידים מהאש ומוסיפים אגוזים קצוצים.


 

אף פעם לא מברכים כמו במימונה

 

מארחים באהבה. משפחת אניז’ר


מי? אורלי אניז'ר גוזלן, בת 46, נשואה לארמנד, אם לשתי בנות, מנהלת חשבונות במשרד רואה חשבון.

עד כמה גדול האירוע?
"בערך 250 עד 300 אנשים. התחלנו לעשות מימונה לפני עשרים ושתים שנה כשנישאנו. בפעם הראשונה עשינו רק שנינו בבית, שנה אחר כך הזמנו קצת משפחה, ולאט לאט זה תפש תאוצה והפך לאירוע גדול. מימונה אני עושה למען בעלי שהוא מרוקאי. זה הערב שלו. מגיעים בני משפחה, חברים, שכנים, חברים לעבודה שלי ושלו, וגם הרבה אנשים שאנחנו לא מכירים. זה הערב של ארמנד. כל האורחים הם כאלה שלא עושים מימונות ובאים לחגוג אצלנו ומתקבלים באהבה ובשמחה”.

מה על השולחן?
"כל העוגות הכשרות לפסח: קוקוס, שקדים, סומסום, בוטנים, וגם ז'בן- סוג של קרם נוגט, את כל זה אני מכינה לבד. וגם יש שבקיות, שהן חמץ ומכינים אותן אחרי צאת הפסח, כמו גם את המופלטות שמכינים "על המקום" בעמדה מיוחדת בחצר אך ורק כשאפשר לאכול חמץ ומגישים עם חמאה ודבש.
אבל בעיקר "מגישים" מצב רוח טוב, מוסיקה ועושים שמח”.   

למה צריך את זה, כל כך הרבה עבודה והוצאה לא קטנה?
“כשעושים את המימונה בבית כל האורחים מברכים את האשה, את המשפחה, את הבית. מקבלים כל כך הרבה ברכות  ותודות ואהבה – אף פעם לא מברכים כמו באירוע המימונה. אנחנו מאמינים שזה עושה טוב. שברגע שמאמינים, הברכות מתגשמות".

מתרגשת?
"בכל שנה אני מתרגשת מחדש".

ומה עם הניקיון?
"מנקים חלק גדול באותו ערב, אחרי שהאורחים הולכים, ואת השאר משאירים למחרת. בכל שנה למחרת המימונה, אני לוקחת יום חופש ומנקה עם בעלי וכל המשפחה. כולם נרתמים ואחרי שאנחנו מסיימים, אי אפשר להרגיש שהיתה במקום חגיגה".

עד מתי תמשיכי עם זה?
"בכל שנה אנחנו מחליטים לעשות מימונה גם בשנה הבאה, ונמשיך בזה כל זמן שזה עושה לנו טוב ואני יכולה. אני מאמינה שכאשר הבנות תגדלנה ולי כבר לא יהיה כוח, נלך לבתים שלהן לחגוג מימונה".

 

המתכון של אורלי לפקעות בוטנים

 

המצרכים הדרושים:
3 כוסות בוטנים קלויים
2 כפות קמח רגיל
2 חלמונים ו- 2 ביצים שלמות
 שקית אבקת אפיה
כף קינמון
כוס סוכר

אופן ההכנה:
קולים וטוחנים את הבוטנים המקולפים.
מערבבים את כל החומרים.
בעזרת כפית קטנה יוצרים עיגולים קטנים, מגלגלים באבקת סוכר ומסדרים במנג'טים קטנים.
אופים בתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות, עד שהם מתבקעים, ואז אופים עוד כשלוש דקות.
מאוד חשוב לא ליבש את העוגיות. זה ענין של דקות בין עוגיות רכות, עסיסיות ומופלאות, לבין עוגיות קשות בטירוף.


 

מעבירה את המסורת מבית אמא

 

מאמא לבת. דבי (בתמונה העליונה) והבת בר (בתמונה תחתונה)

מי? דבי איפרגן, ספרית, בעלת 'סלון דבי', נשואה לינקי איפרגן, פנסיונר של עיריית אילת. לזוג שלושה ילדים.

עד כמה גדול האירוע?
"בין מאה וחמישים למאתיים. חברים, משפחה, לקוחות, חברים של חברים, שכנים, וכל מי שעובר ברחוב ושומע מוסיקה וקולות של שמחה נכנס. הבית פתוח".

מה על השולחן?
"עוגיות מרוקאיות מסורתיות, קוסקוס עם חלב, שהוא קצת יוצא דופן, ריבות מכל  הסוגים, ספינג' וכמובן מופלטה עם חמאה ודבש. אני עושה הכל, ויש לי חמש- שש חברות שעוזרות: חגית, חנה, סמדי ועוד. הבת שלי בר אפרגן, שהיא מעצבת ומארגנת אירועים, מארגנת את כל האירוע ואחראית על עיצוב הבית והאוהל".

איך מתארגנים?
"לפני פסח אנחנו עובדים שבועות על ההכנות – קניות, הכנת עוגיות וריבות. רק מופלטה ושבקיה מכינים אחרי צאת הפסח. בונים בחצר אוהל גדול ומקושט בכלים מרוקאים, לובשים קפטנים מרוקאים, ורק כך אפשר לדעתנו ליצוא אווירת חג מרוקאית מסורתית".

כל כך הרבה עבודה ותקציב לא קטן מי צריך את זה?
"אני אוהבת אנשים, אוהבת בלאגן, אוהבת אורחים ואוהבת לעשות שמח ולארח. אני באה מבית מרוקאי ובעלי חצי מרוקאי חצי טריפוליאי, ואני מעבירה את המסורת מבית אמא שלי לבית ולמשפחה שלנו. מימונה זו מסורת שצריך לשמר ולהנחיל לדור הבא".

מתרגשת?
"מאוד. אנשים מחכים למימונה שלנו, שואלים אם גם השנה עושים, ואני עושה. כמובן שאנחנו עושים מימונה. אצלנו כשאנשים שומעים שיש מימונה- הרבה באים לחגוג".

מתי מנקים?
"אחרי יום כבר לא נשאר זכר למימונה. מתחילים לנקות אחרי שכולם הולכים וכולם עוזרים- כל המשפחה וגם החברים. כמו שעוזרים להכין, עוזרים גם לנקות".

עד מתי תמשיכי לעשות מימונה?
"אני לא יודעת. בעזרת השם, כל שנה אמשיך לחגוג".


המתכון של דבי למופלטה


המצרכים הדרושים:
1 ק"ג קמח
2 כפות סוכר
כפית שטוחה שמרים
כפית שטוחה מלח
בערך 3 כוסות מים, עד שהבצק יהיה לבצק דליל.

אופן ההכנה:
מערבבים יחד את כל החומרים לבצק רך.
מכיני עיגולים ונותנים לנוח כרבע שעה.
טובלים כל עיגול בשמן, פותחים את הבצק עם היד ומטגנים במחבת מולטי שף משני הצדדים. כשהמופלטות מוכנות, מנחים אותן בערימה.
את המופלטות המוכנות מגישים עם חמאה ודבש. 


 

מימונה זו שמחת החיים שלי

 

השנה הארוע גדול. הלן ומשפחת עמרם ● התמונות צולמו לפני כניסת החג

מי? הלן עמרם, נשואה למשה נהג מונית. השניים הורים לשנים, סבים לשלוש נכדות וסבתא וסבא רבא לשני נינים. גימלאית דואר ישראל, וכולם מכירים אותה בכינוי "הלן מהדואר". 

עד כמה גדול האירוע?
"בכל שנה אנחנו עושים מימונה, ואחת לכמה שנים האירוע גדול במיוחד. השנה יהיה האירוע גדול במיוחד. יש לי בית גדול וחצר גדולה, והחלטתי לחגוג השנה בגדול ואני מזמינה את כולם. יהיו בטח כמאתים איש. מימונה זו שמחת החיים שלי".


מה על השולחן?
"מופלטה, שבקיה, עוגיות צבעוניות: בוטנים, קוקוס, שקדים, יויו ועוד. את העוגיות הכשרות מכינים כל השבוע של חול המועד. את השבקיה, המופלטה והיויו, שאותם מכינים מקמח רגיל, מכינים אחרי שיוצא הפסח. את הריבות: ריבת חצילים, קליפות תפוז, גזר, צימוקים ואגוזים, קליפות פומלה, וחבושים ועוד, הלן מכינה בעצמה. על השולחן תהייה שתיה מכל המינים, קרה, חריפה וגם מיני תה, הכל כהלכה. לפני הפסח קונים את כל המצרכים, כלים יפים, שתיה חריפה וסוגי תה שונים. אחרי שיוצא הפסח פותחים שולחן של עשרה מטר ועליו שמים את כל הממתקים והמשקאות.

למה צריך את הטרחה הזו? 
"כי זו המסורת שלנו והדרך לציין יציאה מעבדות לחירות. זו החירות שלנו. אחרי המצות מברכים ומאחלים אחד לשני שיהיה הרבה מזל, ושיקרו רק  דברים מתוקים. רוקדים ומנגנים, וזה עושה טוב על הלב".

מתרגשת? 
"מאוד, מאוד ומקווה שיצליח, שהכל יהיה בסדר, שהאורחים יגיעו בהמוניהם, כי אנחנו מכינים הכל בשפע".

מתי מנקים?
"לפעמים אורחים נשארים עד 2 לפנות בוקר, באים, יוצאים ונכנסים, אבל גם אם מאוחר מאוד אנחנו מתחילים לנקות אחרי שכולם הולכים, וכשמתעייפים משאירים למחר בבוקר. למחרת מהר מאוד הכל כבר נקי ומתארגנים ליום חדש".

עד מתי מימונה? 
"אמשיך לחגוג מימונה עד שלא אוכל לעמוד על הרגלים".

 

 

עוגיות קוקוס בזילוף של הלן  


המצרכים הדרושים: 
כוס חלבונים
2 כוסות סוכר מומס
ובערך רבע קג' קוקוס

אופן ההכנה:
ממיסים בבן מארי את הסוכר, ומקציפים את הסוכר המומס עם החלבונים לקצף חזק.
לתוך הקצף מכניסים את הקוקוס תוך קיפול בהדרגה, עד שהתערובת הופכת לקצת קשיחה.
מכניסים לשק זילוף את התערובת ומזלפים לתוך מנז'טים ואופים בחום של 90 מעלות כשעה עד שעה וחצי.
אפשר להשאיר את העוגיות לבנות, ואפשר לצבוע בצבע מאכל לצבעים שונים.


חדשות אילת

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש