פרסומת
דלג

עוגה לי מתוקה לי

מאת: דורית בן נון ● צילום: מערכת ערב ערב ● 5/9/2018 11:22 ● ערב ערב 2879
לכל אחד מאיתנו יש בינות לדפי העוגות, עוגות עם סיפור ● כאלו שעברו מדור לדור, כאלו שמזכירים נשכחות ● ערב ראש השנה מצאנו כמה עוגות דבש שהן לא סתם מתוקות
עוגה לי מתוקה לי

 

עוגה מבית סבתא

 


זהבה תורג'מן, תושבת אילת, נזכרת בניחוחות והריחות שמזכירים לה את הילדות והבית, עוגת הדבש החגיגית לראש השנה שעברה מדור לדור, מסבתא לאימא ואליה מעוררת בה נוסטלגיה וגעגוע לתקופת הילדות.
תקופת החגים היא ללא ספק משפחתית, מגבשת, עמוסת זיכרונות והרבה געגועים. ואין כמו ריח בישולים ואפייה לעורר בנו את הרגש שמזכיר לנו תקופה ובמיוחד את הבית.
זהבה תורגמן, קונדיטורית במקצועה, מכינה עד היום את עוגת הדבש של סבתא שהשאירה בה זיכרון מתוק ובלתי נשכח. "עוד מילדותי אני זוכרת את ההכנות לערב ראש השנה, את ריחות האפייה, ריח הקינמון והציפורן שמילאו את חלל הבית", היא נזכרת בגעגועים. "העוגה הזאת הייתה בעצם האפייה הראשונה שלי, ועד היום היא העוגה האהובה על הבן שלי".
גם כיום, בכל פעם שזהבה מכינה את העוגה, היא מתמלאת געגועים לבן שמתגורר בקולומביה עם אשתו והנכד, ומחכה לרגע בו יגיעו לארץ ותוכל לאפות במיוחד בשבילם את העוגה הנהדרת והטעימה.
המתכון אמנם שודרג קצת מאז התקופה בה אפתה סבתא ללא מיקסר משוכלל כמו שלרבים יש היום במטבח, וללא תנור מקצועי. "כקונדיטורית, כמו רבים בתחום, אנחנו משדרגים ומשנים ומעט את העוגה על מנת תישאר טרייה ואוורירית לאורך זמן".

העוגה נאפת בסיר פלא (ללא ספק זיכרון ישן), המידות הן לפי כוס חד פעמית, קחו דף ועט וכתבו:
המצרכים הדרושים:

6 ביצים שלמות גדולות
1 כוס דבש
1 כוס סוכר חום
1 שמן
1/4 כפית מלח
1 כוס מיץ תפוזים
2 כוסות קמח תופח
1 כוס אינסטנט פודינג וניל
2 כפות אבקת נס קפה
1 כפית קינמון
קורט ציפורן
1 כפית סודה לשתיה

אופן ההכנה:
1. משמנים את התבנית ומפזרים מעט סוכר ( זה חיוני לחילוץ העוגה מהתבנית)
2. בקערת המיקסר שמים את הביצים והמלח ומקציפים במהירות גבוהה למסה תפוחה ובהירה.
3.  מוסיפים את הסוכר בהדרגה.
4.  מוסיפים את הדבש והשמן בהדרגה.
5.  מוסיפים את התפוזים, נס קפה, קינמון, ציפורן, סודה לשתייה מקציפים עוד דקה ומנמיכים את מהירות המיקסר לרמה הבינונית.
6.  מוסיפים באיטיות את הקמח והפודינג עד לאיחוד.
7. מעבירים את המסה לתבנית המשומנת ואופים בתנור שחומם מראש ל- 160 מעלות בחלקו התחתון של התנור.

אפשר לשדרג את העוגה ליותר מרשימה עם רוטב קרמל טעים ומיוחד:
1. שמים בסיר  על אש בינונית כוס סוכר- במידת כוס חד פעמית חמה, עד להמסת הסוכר ושינוי הצבע לקרמל בהיר.
2. בסיר אחר שמים, 1 מיכל שמנת מתוקה 38% ומביאים לרתיחה על אש נמוכה. 
3. לאחר שהסוכר נמס ונוצר הקרמל, מגביהים את הלהבה לבינונית ושופכים פנימה בזהירות את השמנת שהרתחנו.
4. מערבבים בזהירות, קצף עולה במהלך הערבוב בין השמנת לקרמל. ממשיכים לערבב בעדינות עד שהבועות נרגעות ומורידים מהאש.
5. מנקבים את העוגה בעזרת קיסם על מנת שהרוטב יחדור פנימה.
6. את רוטב הקרמל שופכים על העוגה ומצננים.
בתאבון וחג שמח.


 

 

עוגת דבש ללא דבש

 


ז'קלין עזריאל תושבת אילת, קוסמטיקאית רפואית במקצועה, אימא ל-6 ילדים מחוברת מאוד לתחום הבישול והאפייה במיוחד. 
כאחת שירשה את האהבה למטבח מסבתא שהייתה אלופה בהכנת עוגיות מרוקאיות, נזכרת עד היום איך לפני כעשר שנים הייתה חייבת עוגת דבש לחג, אבל רצתה לאפות עוגה "שלא תהייה בה צנצנת דבש שלמה וטעם כל כך דומיננטי של דבש", מספרת ז'קלין.

אז מה עושים? ממציאים. לוקחים עוגת בסיס, הרבה כשרון, חוש טעם מפותח, וכך נולדה עוגת הדבש ללא דבש המקורית של ז'קלין שלנו מייד אין אילת.
 "פשוט שיחקתי עם הטעמים. הוספתי נס קפה, קינמון, ציפורן, טעמתי, עד שהגעתי לטעם הדבש המושלם", מספרת ז'קלין. עוגת הדבש המפורסמת של ז'קלין מככבת אצלה בדף הפייסבוק, עוגה גבוהה מאוד כ- 20 ס"מ, רכה, טעימה, עוגת בטעם דבש אבל ללא דבש.
"כאחת שמאוד מחוברת למטבח, גם היום אני מכינה ומוכרת עוגיות מרוקאיות, ומכינה לחמים מפוסלים לאירועים מיוחדים, לפני כעשר שנים הייתי צריכה להכין את עוגת הדבש לראש השנה, אבל טעם הדבש הוא מאוד דומיננטי וחזק וכמויות הדבש גם הן מטורפות, ישבתי וחשבתי מה עושים וכך נולד המתכון", מספרת ז'קלין.

קבלו את המתכון. כל הזכויות שמורות:

 

עוגת דבש ללא דבש

 


 המצרכים הדרושים:
6 ביצים
1 כוס סוכר רגיל לבן
3 כפות סוכר חום
2 כפיות נס קפה גדושות בכוס מים
1 סוכר וניל
1 אבקת אפיה
1 כוס שמן
2 כוסות קמח
1/2 כפית ציפורן טחון
1 כפית קינמון.

 אופן הכנה:
 לנפות את הקמח בקערה.
להוסיף לקמח סוכר וניל, אבקת אפיה.
להפריד ביצים, להקציף חלבונים עם הסוכרים בהדרגה, כשנוצר קצף יציב להוסיף את הציפורן והקינמון.
להוסיף בעדינות את החלמונים, את הנס קפה ואת השמן.
לשמן תבנית גבוהה, לפזר מעל שקדים אפשר להוסיף לעוגה חצי כוס אגוזי מלך קצוצים דק. או שקדים.

להכניס לתנור שחומם מראש ל- 180 מעלות. כאשר מכניסים את העוגה לתנור, להנמיך את המעלות ל- 150 למשך שעה.

 חג שמח ובתיאבון.



 טראפלס תמרים והדרים

 


מי? מאור כהן בן 38 נשוי+2, שף ובעלים של 'אירועים קולינריים', קייטרינג בוטיק וסדנאות אפייה, חי ונושם את המטבח מגיל 15.
השילוב המושלם לחג מבחינת מאור הוא של תמרים, שוקולד והדרים, ואין סמלי יותר מבחינתו בפרוס השנה החדשה לשתף אותנו במתכון עוגת בחושה טראפלס תמרים והדרים שמלווה אותו שנים.

"אחד הסימנים של ראש השנה בכלל ושל ארץ הערבה בפרט הוא התמר", מסביר מאור. "עם בוא החגים, מגיע גם החורף ואיתו מגיעים ההדרים. לטעמי, אין שילוב מושלם יותר מתמרים, שוקולד והדרים",  אומר מאור. מתכון זה שלו משלב שני מתכונים שמאור מאוד אוהב - את עוגת התפוזים המדהימה של אשתו ואת הטראפלס שוקולד תמרים מתכון שמלווה אותו ואת הלקוחות שלו כבר שנים. בכל אירוע הטראפלס המעניין הזה הוא אורח הכבוד בשולחן הפינוקים והמתוקים.

בחושה טרפאלס תמרים והדרים

 

טראפלס תמרים


המצרכים הדרושים:
100 ג' שוקולד מריר מומס
100 ג' ממרח תמרים 

אופן ההכנה:
1. ממיסים את השוקולד לגמרי 
2. מערבבים היטב את השוקולד וממרח התמרים
3. בעזרת שתי כפיות יוצרים כדורים בינוניים ומצננים מעט במקרר (על מגש מרופד בנייר אפייה).

מתכון לעוגה בחושה:
4 ביצים
חצי כוס סילאן
כוס שמן
גרדה מחצי לימון 
גרדה מחצי תפוז
כוס מיץ תפוזים
 2וחצי כוסות קמח
1 אבקת אפייה

אופן ההכנה:
1. טורפים היטב למסה אחידה את הביצים, שמן, סילאן, גרדה, ומיץ התפוזים.
2. מוסיפים את הקמח ואת אבקת האפייה.
3. מחלקים את המסה באופן שווה בין 3 תבניות אינגליש קייק משומנות.
4. לפני האפייה מפזרים מספר טראפלים מעל כל עוגה ואופים בחום נמוך של 160 מעלות כ- 40 דקות. ההנאה מובטחת.

בתיאבון וחג שמח.


חדשות אילת - ערב ערב באילת

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש