פרסומת
דלג

תנו לנו בשמן

מאת: דורית בן נון ● צילום: מהאלבומים הפרטיים ● 28/11/2018 12:09 ● מה נשמע 576
כאילו שלא די לנו עם ארוחות החג, מוזכרות בתנ"ך או לא, בחנוכה בגלל נס כד השמן הקטן שהספיק לשמונה ימים, נדמה לנו שאנחנו שוחים בשמן ● כמה שיותר שמן, משמין ומשומן יותר טוב ● ואחר כך לכו תשרפו את זה ● אז כדי שחלילה לא תתהו מה להכין בחג הכי שמן של השנה, אספנו עבורכם כמה מתכונים שומניים באדיבות תושבי אילת ● היכון הכן שמן
תנו לנו בשמן

חנוכה הוא ללא ספק החג הכי משפחתי שיש בלוח החגים הישראליים, בעיקר בגלל ששמונה ימים אנחנו מתכנסים סביב החנוכייה, מדליקים נרות, אוכלים סופגניות, מסובבים סביבונים ומחכים יחד לנס הגדול שיגיע (לוטו/ טוטו אף פעם לא מזיק...). עד כאן הכל טוב אבל אולי שמישהו יסביר לנו פעם אחת ולתמיד איך סיפור הכד הקטן עם כל הכבוד לו, ויש לו כבוד, קיבל פרשנות של אין סוף מאכלים רוויי שמן? ומי יעזור לנו אחר כך לשרוף את כל הקלוריות שהעלנו בשם המסורת?
אם בעבר הלא ממש רחוק אלו היו בעיקר הסופגניות והלביבות, הרי שכיום חג השמן מציע שלל פרשנויות נוספות: ספינג', צ'ורוס, לביבות מסוגים שונים, העיקר שכל אלו יטוגנו בשמן עמוק ושיישמחו את לבבנו.
אם אתם עדיים מתלבטים מה להכין, קחו דף, עט ובקבוק שמן ורשמו מספר מתכונים שישמחו את כל בני הבית לשמונת ימי החג.

 

הלביבות שלנו- דורית בן נון

 

כותחוגגים שמן בשתיים. דורית וליאוררת


בכל שנה אנחנו מכינות את הלביבות, בעיקר מפני שהן סופר פשוטות ואפשר להכין אותן עם הילדים, בעיקר לתת להם את מלאכת קילוף תפוחי האדמה (הכנה לתורנות מטבח בצבא). אני וליאור ביתי מכינות לביבות. זה הרבה יותר פשוט מהכנת בצק וטיגון בשמן עמוק, לא שחלילה מדובר במנה דלת קלוריות ועדיין פשוט יותר ואפילו מעט בריא, מעט. קבלו מנה טעימה וכייפית

 

המצרכים הדרושים:
7 תפוחי אדמה בינוניים
3 כפות קמח
2 ביצים
כפית מלח
שמן לטיגון- מוטיב שיחזור הרבה בהמשך...
 

 

אופן ההכנה:
מקלפים (או יותר נכון ליאור מקלפת) את תפוחי האדמה והבצל ושוטפים.
מגרדים (או יותר נכון ליאור מגרדת) את תפוחי אדמה בפומפייה- על החלק העבה.
סוחטים היטב את כל הנוזלים מתפוח האדמה ומכניסים לקערה.
מוסיפים לקערה את קמח, את הביצים והמלח ומערבבים לעיסה אחידה.
מחממים שמן לטיגון במחבת, כאשר השמן חם מטגנים את הלביבות משני הצדדים בזהירות שלא יתפרקו על להזהבה.
מוציאים על נייר סופג ומניחים להתקרר.

 

הצ'ורוס של ליאור אלגרבלי

 

מנה יותר קטנה ופחות משמינה. אלגרבלי


ליאור אלגרבלי, נשוי בן 36 תושב העיר, טבח בבית ספר שדה עשה, הסבה לסופגנייה וכבר כמה שנים מכין את הצ'ורוס הארגנטינאי הטעים והמוכר.
"אני מעדיף להכין צ'ורוס במקום סופגניות. זאת מנה יותר קטנה, אישית ויש בה מעצם עובדה זו פחות קלוריות מאשר בסופגנייה (את זה אבדוק בהמשך). המתכון שייך למיקי שמו הקונדיטור. אני מכין כמויות קטנות לי ולאשתי ואנחנו מתענגים בכל שמונת ימי החג על המעדן הזה שנותן אווירה והרגשה כיפית". 
 

המצרכים הדרושים:
100 גרם חמאה
700 גרם מים
500 גרם קמח לבן+ 2 כפיות אבקת אפייה
מעט גרידת לימון – לשיפור הטעם
סוכר וקינמון- בסוף לציפוי הצ'ורוס
צנתר לזילוף
שמן לטיגון( שוב...)

 

 

אופן ההכנה: (כל שלבי ההכנה מבוצעים בתוך סיר על האש).
ממיסים את החמאה בתוך סיר
מוסיפים את המים וממשיכים לערבב על אש קטנה.
מוסיפים בזהירות את הקמח ואבקת האפייה ומערבבים עד לקבלת תערובת אחידה.
מוסיפים את גרידת הלימון.
מערבבים עד לקבלת בצק אחיד הנקרא בצק רבוך. מכבים את האש ומקררים.
מחממים שמן לטיגון חצי עמוק, מכניסים את התערובת לצנתר ומזלפים "נחש" קטן אל תוך השמן, מטגנים משני הצדדים עד להשחמה.
בצלחת עמוקה מערבבים סוכר וקינמון, טובלים את הצ'ורוס ובתיאבון.

 

הספינג' של אורלי אלופר (טמסוט)

 

  אלופת הספינג’ים. אורלי


אורלי בשלנית מבטן ולידה, עובדת עירייה מזה 20 שנה סייעת בחטיבה הצעירה בבית ספר 'צאלים', אימא ל-4 בנות וסבתא לנכד בן-9, מבשלת ואופה באהבה ונזכרת איך בילדותה היו מחכים לחג חנוכה רק כדי שאימא תכין את את הספינג' המפורסם שלה. "מגיל 10 אני במטבח עם אימא לומדת לבשל ולאפות. כילדים היינו ממש מחכים לחג החנוכה ולמאכלי הסופגניות הטעימים שאכלנו בחג", נזכרת אורלי. כיום אורלי ממשיכה את המסורת ומכינה את הספינג'  כל השנה ובחנוכה במיוחד בנוסף לסופגניות רגילות, סופגניות אשל ועוד מאכלי חג טעימים. 

המצרכים הדרושים:
1 קילו קמח
2 כפות שמרים
כפית מלח
2 כפות סוכר
מים פושרים- בין 4 ל- 5 כוסות
שמן לטיגון עמוק( כמובן.)

 

 

אופן ההכנה:
מערבבים בקערה את כל המצרכים היבשים ומתחילים להוסיף מים, הבצק צריך להיות גמיש ולח.
לשים ומניחים להתפחה כחצי שעה.
לאחר חצי שעה, לשים שוב את הבצק ומניחים להתפחה נוספת של עוד חצי שעה.
בינתיים מכינים קערה עם מים ( לטבול את הידיים להכנת הספינג') ומחממים סיר עם שמן עמוק על אש בינונית.
קורצים גוש בצק עם הידיים יוצרים חור במרכז ומניחים בתוך סיר השמן לטיגון.
מטגנים משני הצדדים הופכים בזהירות עד להזהבה משני הצדדים.
מוציאים על נייר סופג וטובלים בסוכר או בדבש.


הפריקסה של תותי בר

 

  עם הגיל בא התרגיל. תותי בר


תותי בר בת 50 עובדת בחנות לכלי בית, בשלנית ואופה, אוהבת מאוד את המטבח, מכינה עם המון אהבה את הפריקסה לראובן בן הזוג ולשניר הילד, חוץ מלהרבה אורחים נוספים שמגיעים לטעום וליהנות. "פריקסה מביא אורחים, לכן אני מכינה תמיד 2 קילו כי קילו אחד אף פעם לא מספיק", היא אומרת בחיוך. את הפריקסה שמטוגן בשמן עמוק (איך לא?) למדה והכינה עוד בתקופת המלונאות שלה כשהיו מכינים לאורחים, ועד היום נהנים מהפריקסה כל הסובבים אותה. "בהתחלה הייתי מוכרת אותם, היום אני רק מכינה באהבה. עם הגיל בא התרגיל", משתפת תותי.

המצרכים הדרושים:
1 קילו קמח
2 כפות שמרים
2 כפות סוכר
כף מלח
מים- לפי העין עד לקבלת בצק רך וגמיש
נייר אפייה
שמן לטיגון עמוק

 

 

אופן ההכנה:
מערבבים את כל המצרכים היבשים ומוסיפים מים לאט לאט עד לקבלת בצק רך וגמיש.
מניחים לתפוח בערך 45 דקות.
לשים שוב ו"מפילים" את הבצק ומניחים לתפוח שוב.
חותכים ריבועים מנייר האפייה ומניחים על השיש.
מקמחים את השיש, פותחים את הבצק עם מערוך ובעזרת שבלונת "חוצץ" חותכים חתיכות ומניחים על ריבועי נייר האפייה( שלא יידבק) ומניחים ל-20 דקות.
מחממים שמן עמוק בסיר ומתחילים לטגן.
מזהיבים משני הצדדים ומוציאים על נייר סופג
ניתן להגיש עם משוויה, מטבוחה, וסלט מיונז כמו שתותי מגישה, כי אצלה לא אוכלים תפו"א וביצה אז היא מפנקת בסלט תפו"א ומיונז.


סופגניות אשל של שירי סורגיט

 

תנו לה בשידרוג. סורגיט


שירי סורגיט בת 42 נשואה ואימא ל-3, פקידה בנגריה, בשלנית ואופה. "מאז ומתמיד אהבתי לבשל ובמיוחד לאפות. המטבח תמיד היה שם כתחביב עבורי. אני מכינה למשפחה וחברים בהרבה אהבה ואוספת מתכונים. מגיל 17 יש לי קלסר ענק של מתכונים בעל ערך רגשי עצום כתוב בכתב יד. בכוונה אני לא מדפיסה, שיישאר אותנטי ויעבור לילדים", משתפת שירי.
את סופגניות האשל המוכרות שידרגה שירי והוסיפה להן טעמים מיוחדים שלה לפי מתכון של מלי מאירוב (בלוגרית אוכל ידועה), והיא מכינה אותן גם ביום יום. הסופגניות לא מתוקות ולכן שמים מטבלים ליד. "הילדים מאוד אוהבים אותן. הן קטנות וניתן לשמור אותן במקרר", מסבירה שירי

המצרכים הדרושים:
2 כוסות קמח תופח, 2 ביצים,
2 גביעי שמנת- במקור עושים עם אשל, אבל עם שמנת חמוצה יוצא מעולה.
3 כפות סוכר, 1 שקית סוכר וניל-אפשר חצי כפית סוכר חום+ חצי כפית תמצית וניל
שמן לטיגון עמוק (אמרתי מוטיב חוזר?)

 

 

אופן ההכנה:
מערבבים את כל המצרכים לבלילה חלקה ואחידה.
בעזרת 2 כפיות (או שקית זילוף) לוקחים מהבלילה את הכמות שנכנסת בכפית( כפית מספיק זה תופח בשמן) ומטגנים בשמן(עדיף לטגן בסיר קטן ועמוק, גם חוסך בשמן וגם הסיר מלא בשמן). מטגנים משני הצדדים עד להשחמה.
מוציאים ומניחים על נייר סופג. ניתן לטבול במי סוכר או לשים ליד סוכר קינמון, ריבה או מייפל.

 

הדונאטס של אוריה שוורץ

 

במתיקות. אוריה שוורץ


אוריה שוורץ בת 20, חיילת במשטרה צבאית המשרתת במעברים בירושלים, אהבה מאז ומתמיד לאפות, להכין קינוחים ולעצב שולחנות קינוחים בימי הולדת ומסיבות.
העסק החדש שלה  SWEET FANTASY שבזכותו היא מגיעה כל סוף שבוע הביתה ("הצבא מתחשב")  מתמחה בהכנת מתוקים ומארזים מיוחדים. לחג החנוכה מכינה אוריה מארז חנוכה מפנק במיוחד.
"תמיד אהבתי לאפות ולהכין מתוקים. התחלתי בהכנת שולחן במימונה ואז עיצבתי שולחן קינוחים במסיבת רווקות וימי הולדת והשאר היסטוריה. היום יש לי את העסק שמתמחה בזה", מספרת אוריה ומעניקה לנו באהבה מתכון לדונאטס טעים.

המצרכים הדרושים:
1 כוס חלב
1 כוס סוכר/4
2 כפיות שמרים יבשים
2 ביצים בינונית
150 גרם חמאה מומסת
4 כוסות קמח לבן
כף מלח 
שמן לטיגון(כן,כן, שוב)

 

 

 אופן ההכנה:
שמים את כל החומרים במיקסר ומפעילים אותו עם וו הלישה על מהירות בינונית. נותנים לו לעבוד כעשר דקות, עד שנוצר בצק אחיד.
נותנים לבצק לנוח עוד 10 דקות בקערת המיקסר, לפני שמעבירים אותו לקערה משומנת. עוטפים בניילון נצמד ומתפיחים לשעה.
מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח, ומרדדים אותו בעזרת מערוך לעובי 1 ס”מ. אם יש לכם חותך בצורת דונאט (עם חור באמצע), משתמשים בו כדי ליצור את הסופגניות. אם לא, משתמשים בכוס רחבה כדי ליצור את הדונאט, ויוצרים באמצע חור באמצעות כוס צ’ייסר או אספרסו. 
מעבירים את הדונאט בזהירות למגש מרופד בנייר אפייה משומן. מכסים בניילון נצמד ומניחים בצד לתפיחה של שעה.
במחבת רחבה מחממים שמן לטיגון בגובה 4-5 ס”מ. כשהשמן רותח מטגנים את הדונאט כדקה וחצי מכל צד. מוציאים בעזרת כף מחוררת לנייר סופג.
ניתן לצפות ב: שוקולד, לוטוס, חלבה ועוד מתוקים, בתיאבון.

 

הפאפאנש של רינת כהן

 

פאפאנש מבית אמא. רינת כהן


רינת כהן קוסמטיקאית 23מזה  שנים, נשואה +3 , סבתא לנכד והשני בדרך. ספורטאית וכמובן בשלנית. אוהבת לאפות ולבשל ומשתדלת לעשות הרבה מעשים טובים. רינת מכינה כל שנה את הפאפאנש הרומני הטעים והמסורתי מבית אימא. "בתור ילדה אני זוכרת את הסופגנייה הטעימה הזאת ואת הריחות בבית. אימא הייתה מכינה גם ריבת ביתית אמתית ליד, עד היום אני מכינה לפי אותו מתכון שעובר שנים ארוכות במשפחה, טעים, קל ומנחם", מספרת רינת
את הפאפאנש מכינים או בבישול או בטיגון , עם סולת או עם קמח ומגישים עם ריבה, שמנת חמוצה או ריבה, ולפניכם המתכון בשתי דרכים להכנה.

המצרכים הדרושים:
חבילות גבינת כנען או טובורג 3 
4 ביצים לא גדולות
3/4 כוס קמח או 3/4 כוס סולת
לימון מגורד לטעם
תמצית וניל כף
פירורי לחם
קינמון
סיר עם מים רותחים או מחבת עם שמן

 

 

 
אופן ההכנה:
1.לערבב את כל המצרכים ולתת לתערובת לנוח חצי שעה.
2.לחמם סיר עם מים ולהביא לרתיחה.
3. ליצור כדורים מהבצק להניח במים הרותחים עד שצף.
4. במחבת יבשה מזהיבים פירורי לחם עם קינמון, מכבים את האש מוסיפים סוכר ומגלגלים את הפאפאנש בתערובת.
5.מגישים עם ריבת דובדבנים או תות ביתית ושמנת חמוצה ליד. 
ניתן להכין את אותה תערובת עם קמח במקום הסולת ואז יוצרים כדורים עם חור באמצע ומטגנים, להגשה שמים ריבה בתוך החור שנוצר. בתיאבון.
ככה תשרפו את הקלוריות שהעליתם בחג

לקינוח בואו נדבר רגע על הקלוריות...ומדובר פה על המון קלוריות, וכמה נצטרך לעבוד בשביל לשרוף את הקלוריות האלו, אז ככה:

  • טווח הקלוריות של סופגניות מתחיל ב-150 ונגמר ב-800 לסופגנייה אחת מפנקת עם ריבה וכל התוספות.
  • אחותה הלביבה, מכילה כ- 200 קלוריות בלבד לאחת כמובן.
  • סופגניית צ'ורוס מכילה  222 קלוריות לאחת קטנה ובודדה.
  • ספינג', האח הגדול בחבורה, מכיל כ- 250 קלוריות לאחד.

מה תעשו בשביל לשרוף יחידה אחת קטנה או אפילו שתיים מהמאכלים רווי השמן הללו? 

 

כדי לשרוף 500 קלוריות אתם צריכים:

 

  • לרוץ או ללכת מרחק של לפחות 7 ק"מ.

  • לעשות אימון משקולות קשה וכבד במשך שעה.

  • לרכוב על אופניים למשך שעה לפחות.
  • אימון ספינינג של 40 דקות.
  • אימון אירובי מדרגה כשעה.
  • משחק טניס אינטנסיבי של כשעה.
  • משחק כדורגל של יותר משעה.
  • משחק של כשעה כדורעף חופים.
  • קפיצה של שעתיים בטרמפולינה.

 

 

או לעשות סקס ותחשבו לבד את הזמן. בכל דקה תשרפו 3.5 קלוריות. 
בהצלחה.


שווה או לא? ברור ששווה כל ביס!


חדשות אילת - ערב ערב באילת

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש