פרסומת
דלג

מחממים את הבטן

מאת: מירב לוי דיאמנט למערכת ערב ערב באילת ● צילום: מערכת ערב ערב ● 4/1/2019 10:17 ● מה נשמע 581
ימי החורף הקרים מריצים את כולנו למטבח להכנת תבשילים מפנקים שיחממו אותנו וישאירו אותנו בבית מדושנים מחום, מעונג ומזיכרונות ● תרצו או לא, לכל סיר יש את הסיפור שלו ● יצאנו לבחוש בסירי החורף המהבילים ובחרנו מתכונים עם סיפורים פיקנטים שיעזרו לנו לעבור את החורף בנעימים
מחממים את הבטן

 

חמין של מקרונים - רונית ברגר  

 


רונית, נשואה לגיל, אמא לאלעד, שירן ונירית. סבתא אוהבת, מתגוררת באילת מעל 40 שנה.
"נזכרתי במאכל מסורתי ספרדי שאמא שלי, זיכרונה לברכה, הייתה מכינה לנו בחורף  בתל אביב, עיר הולדתי. "חמין של מקרונים" הוא מתכון מבית אמא מירושלים, עליו היא גדלה ואותו הנחילה גם לדורות הבאים. חמין המקרונים השתרש גם בביתנו ובבית אחיי ועבר גם לבנות שלי. כולנו מכינים אותו בימי שבת בתקופת החורף". 

 

מתכון 

 


2 חבילות מקרונים
6 תפוחי אדמה
6 כרעיים של עוף חתוך ומקולף מהעור.
מלח, פלפל
פפריקה מתוקה
אבקת מרק
סיר גדול שיכול "להיכנס" לתנור
מבשלים את המקרונים בסיר נפרד.
בסיר שנכנס לתנור מתחילים לבנות שכבות: שמים מעט שמן ופרוסות של תפוחי אדמה, עליהם מניחים מחצית מכמות המקרונים המוכנים.
מתבלים את העוף ומניחים על המקרונים.
ועל העוף את המחצית השנייה של המקרונים.
ממלאים 3/4 מהסיר במים רתוחים .
מכניסים לתנור לחום נמוך למשך הלילה.
לא לשכוח לבדוק מידי פעם ובמיוחד אחרי הלילה, אם חסר מים בסיר, ואם חסר אז להוסיף .


 

פונץ' חם- ברוריה ושאולי

 


ברוריה ושאולי מארגנים במרכז הארץ טיולים מזמרים בארץ ובחו"ל ומפגשים חברתיים על טהרת הזמר העברי וריקודי שנות השישים, בליווי האקורדיון של שאולי. 
"הפונץ' החם של ימי החורף הקרים מלווה אותנו כבר שנים רבות במסיבות. הוא מחמם את האווירה, מעיר את הנפשות הפועלות ומקרב את הלבבות של כולם. בליווי האקורדיון של שאולי ההצלחה מובטחת!!”

 

מתכון:
החומרים הדרושים:
3 בקבוקי יין אדום יבש. 
2 כוסות מיץ 
תפוזים טרי. 
4 כפות סוכר. 
חצי כוס ברנדי/רום. 
4-6 מקלות קינמון 
4-5 תפוחי עץ ו/או אגסים חתוכים 
2 תפוזים חתוכים לפרוסות. 
2 לימונים חתוכים לפרוסות. 
פלפל שחור טחון טרי (לפזר לכוס לאחר המזיגה) 
2 תפוזים חתוכים לפרוסות. 
2 לימונים חתוכים לפרוסות. 
אפשרי 2 חתיכות ציפורן
(ניתן לדלל עם מים אם רוצים)

אופן ההכנה: 
מערבבים את כל המרכיבים פרט לפרוסות התפוזים והלימונים בסיר ומרתיחים לכ 2 דקות . 
מקררים מעט מעבירים לקערת פונץ או קערה גדולה מפזרים מעל את פרוסות התפוז והלימון מגישים מחומם במזיגה ממצקת לכוסות יין ומפזרים מעל קמצוץ של פלפל שחור טחון טרי לניחוח בלבד



 

קיטצ'רי - עופר גולן

 


עופר גולן(גנשה) מדריך ראשי במרכז 'שיבננדה' ליוגה באילת, מתפעל את המרכז באילת מעל עשרים שנה (און אנד אוף). 
"כמו בכל מרכזי שיבננדה ליוגה בארץ ובעולם, גם אנו אוכלים תזונה צמחונית הכוללת מזונות טהורים, פשוטים וטבעיים, שמתעכלים בקלות, מקדמים את הבריאות, מעניקים שקט נפשי ושומרים על אינטלקט חד. ברפואת ההודית "איורוודה" זה נקרא דיאטת סאטבי. מאכל הקיטצ'רי המורכב מתערובת של קטניות ואורז הוא דוגמא נפלאה של ארוחת סאטבי מזינה המתאימה במיוחד לחורף. זהו שילוב טהור של אורז בסמטי, שעועית ותבליני עיכול שמחמם את הגוף ואת הלב. מנה זו עשירה בחלבון ובסיבים מלאים.
בדיוק כמו מרק עוף וחמין , יש מלאי וריאציות של מתכוני קיטצ'רי. שינויים אופייניים כוללים מגוון של ירקות כגון גזר, קישואים, או תפוחי אדמה. תבלינים כמו כמון, קינמון ופלפל שחור יכולים להתאים , כמו גם אגוזים או קוקוס קלויים . מבחינה טכנית קיטצ'רי הוא כל מאכל המשלב אורז וקטניות. בדרך כלל, מומלץ להשתמש בשעועית מאש כי היא בין הקטניות הקלות ביותר לעיכול.

 

קיטצ'רי עם ירקות- מתכון

 


הרכיבים הדרושים:
1 כוס אורז בסמטי לבן
1/2 כוס שעועית מאש (שהושרתה בלילה)
1 כף גהי (חמאה מזוקקת) או שמן קוקוס
1 כפית זרעי שומר 
1 כפית זרעי כמון 
½ כפית כורכום 
2 מטבעות של ג'ינג'ר טרי (פרוסות עבות)
5-6 כוסות מים 
1 כפית זרעי כוסברה  
1 כף שומשום 
1 כף קוקוס מיובש
3 עלים של מנגולד 
 1קישוא
1/2 כפית מלח 
חופן עלי כוסברה טרי
פלחי לימון
יש לשטוף את האורז ושעועית היטב ולהניח בצד. בסיר גדול לחמם את הגהי על אש בינונית . כשהגהי נמס, להוסיף את זרעי השומר, הכמון והכורכום. 
מערבבים ולאחר מכן מוסיפים את האורז והשעועית . 
כאשר האורז והשעועית מתחילה להידבק לדפנות הסיר , להוסיף ג'ינג'ר, מים וזרעי כוסברה. מכסים ומביאים לרתיחה. 
בינתיים, בסיר קטן , לחמם את השומשום והקוקוס. לקלות עד שהם מתחילים להשחים. לכבות את האש ולהוסיף לתערובת הרותחת של האורז והשעועית. 
להמשיך לבשל כ-20 דקות או עד שמוכן.
בינתיים אפשר לקצוץ עלי מנגולד, לגרד את הקישוא  ולקצוץ את עלי הכוסברה.
 ברגע שהאורז והשעועית מבושלים , להוסיף את הירקות ולערבב היטב. להוסיף עוד מים במידת צורך , ואז לכסות ולאפשר לירקות להתבשל , זה לא צריך לקחת יותר מ 5 דקות . ברגע שהקיטצ'רי  מבושל , להגיש עם קמצוץ של מיץ ליים טרי וכוסברה קצוצה .


 

אושפלאו - מירל'ה הראל

 


מירל'ה הראל, אישיות מוכרת באילת בזכות יוזמות ההתנדבות שלה ועבודתה המשותפת עם בתה מירב אפק. בנוסף לעיסוקיה הרבים היא סבתא לשישה נכדים המכונים בפיה ה"סו-שפים" שלה במטבח. 
"המתכון שלי הוא מבית סבי וסבתי מצד אימי, מה שאומר שמבשלים אותו כבר יותר ממאה שנים במשפחתנו. האושפלאו המלך של המטבח הבוכרי!
הוא אורח קבוע על שולחננו בכל ערב שבת. ילדיי ונכדיי מכורים לו וכך גם כל החברים שלי, של ילדיי ושל נכדיי. הדור הצעיר נהנה להזמין בכל הזדמנות חברים אישיים ליהנות מהתבשילים שעל שולחננו. חתני וכלתי התאהבו בו מהרגע הראשון של כניסתם למשפחה. נכדיי המדהימים, הם המתנדבים הראשונים להיות לי לעזר בכל נושא הקולינריה שלנו. כולם נהנים מאוד מהעבודה המשותפת במטבח שלי. 

 

אושפלאו מתכון:

 


המצרכים:
1 ק"ג אורז בסמטי.
1 בצל גדול קצוץ לקוביות קטנות.
10 גזרים גדולים קלופים וחתוכים לג'וליינים, ("גפרורים" דקים).
4 עגבניות גדולות חלוטות (ללא קליפה), חתוכות לקוביות קטנות.
6 כרעיים של עוף.
חצי כוס שמן קנולה. מלח, פלפל שחור.

אופן ההכנה:
יוצקים את השמן לסיר גדול, מזהיבים את הבצל ומוסיפים את העגבניות.
מבשלים עד שהעגבניות מתרככות. מוסיפים בשלב זה 1 כף מלח ו 1 כפית פלפל שחור. מניחים את כרעי העוף ומבשלים על אש בינונית כחצי שעה.
מניחים את גפרורי הגזר מעל העוף ומבשלים עוד 15 דקות.
עד לשלב זה אני מכינה את התבשיל בבוקר.
כשעה לפני ארוחת הערב יש לשטוף את האורז שלוש פעמים, לצקת עליו מים רותחים, לפזר 1 כף מלח וחצי כפית פלפל שחור.
לתת לאורז "לנוח" כחצי שעה. לחמם עד רתיחה את התבשיל, להוציא בעזרת כף מחוררת את נתחי העוף להניח על צלחת הגשה גדולה ולעטוף בנייר כסף עבה. לשפוך לסיר התבשיל את האורז עם חלק ממיי ההשריה. המים צריכים לכסות את האורז בסיר בגובה של חצי ס"מ. לבשל על אש גבוהה עד שכל הנוזלים נספגים ונוצרות בסיר "ארובות" – מעין חורים שמבשרים כי כל הנוזלים נספגו. יש לתת ערבוב אחד במזלג ארוך שיניים ולהעביר לאש קטנה ביותר.כל התהליך הזה לוקח כחצי שעה.
להגיש לשולחן על גבי צלחות גדולות במרכז השולחן, כל סועד לוקח לו כפי רצונו. בדרך כלל ממלאים את הצלחות מספר פעמים.
אי אפשר לעמוד בפיתוי. זה אוכל ממכר.
לאכול, להתמוגג על כל גרגר אורז. כל הרחוב מריח את הריח הנפלא של האושפלאו".


 

מרק בשר תימני - יואב יצחק הלוי

 


יואב יצחק הלוי, מנהל אגף הנוער והספורט ברשת המת"נסים באילת ומוסיקאי בנשמתו. 
"האמת שלא ראינו הרבה מרק בשר בילדותנו, אבל מרק עוף היה כל יום כל השבוע, כל החודש, כל השנה. בימים טובים יותר התאפשר גם מרק בשר.מרק הבשר התימני הוא מרק חורפי קלאסי, הוא קל להכנה וכל אחד יכול להכין אותו בלי בעיה...אבל צריך סבלנות כי אורך הבישול משפיע על איכות המרק.

 

מרכיבים:
1ק"ג כתף בקר
8-10 תפוחי אדמה חצויים
2 כוסות ציר בשר
2 בצלים קצוצים גס
8 שיני שום קצוץ
2 עגבניות רכות מגורדות
צרור כוסברה 
1 כף חוואיג' למרק
שמן זית

אופן ההכנה
מרתיחים 3 ליטר מים מכניסים את הבשר, השום והבצל מבשלים כשעה.
מוסיפים את ציר הבשר,, תפוחי האדמה  העגבניות המגורדות והחוואיג'.
לאחר חצי שעה מוסיפים את הכוסברה ומבשלים עוד שעה...או יותר.
 


חדשות אילת - ערב ערב באילת

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש