פרסומת
דלג

תנו להן במימונה

מאת: אביבה דקל ● צילום: מערכת ערב ערב ● 23/4/2019 15:55 ● ערב ערב 2912
רגע אחרי צאת הפסח ועוד בטרם תספיק הבטן להירגע ממאכלי החג נטולי הקמח, הן כבר יתפסו פיקוד (שוב) על המטבח ● הנשים שמאחורי חגיגות המימונה ● רגע לפני שהמצות מפנות את מקומן למופלטות, שמענו מהן על ההכנות לקראת, על העבודה הלא פשוטה שכרוכה גם בהשקעה כספית לא קטנה, אבל להן זה לגמרי לא אכפת בשם אהבת האירוח והברכה
תנו להן במימונה

יש מי שעבורו צאת חג הפסח מסמל את תום ההתעסקות במטבח, לפחות עד ליום שישי הבא, ויש מי שעבורו צאת הפסח הוא האות לכניסה המחודשת למטבח ועוד איזה כניסה. בשם ההתחדשות, האביב, הברכות וה'תרבחו ותסעדו' הן פותחות את דלת ביתן לכל דיכפין ומציעות שולחן חג ערוך לתפארת על כל מיני מטעמים עליהן טרחו ועמלו לעיתים עוד לפני כניסת הפסח.

 

כשהשורשים מתחזקים


מי? ליהיא לוי, בת 38, נשואה לאליאב, לשניים ארבעה ילדים בגילאי 10,8,7,2. עובדת עירייה ואליאב הבעלים של פאב 'הפאדיס'.

 


מתי התחלת לעשות מימונה?
"אנחנו חוגגים בבית מימונה מזה שלוש שנים. זה משהו שראיתי אצל סבתא שלי ונשאר אצלי כזיכרון מתוק. לפני שלוש שנים נסעתי עם אליאב למרוקו והתחזקו אצלי השורשים. חזרתי מהטיול עם רצון לשמר את המסורת המרוקאית מבית סבא וסבתא. אליאב נרתם גם הוא למשימה והתחלנו לחגוג מימונה. השנה זו השנה השלישית שבה אנחנו חוגגים. הבאתי אתי ממרוקו כפתנים וזה מה שאנחנו לובשים במימונה. גם הילדים אוהבים מאוד את החגיגה המרוקאית הזו".

עד כמה גדול האירוע?
ליהיא מחייכת "גדול. בשנה שעברה היו אצלנו כחמש מאות איש, משפחה וחברים והרבה מאוד אנשים שאנחנו אפילו לא מכירים. אנחנו ערוכים למספר כזה של אנשים גם השנה".  

מתי מתחילים בהכנות? איך מתארגנים? 
"המימונה אצלי מתחילה כמה חודשים לפני האירוע עם הכנת הריבות. אם לוקחים את הזמן הדרוש בחשבון, מספיקים להכין הכל".

מה יהיה על השולחן?
"על השולחן יהיו ריבות מכל המינים: ריבות חצילים, עגבניות, תפוזים ננסיים, ריבת אננס, ריבת תות, ריבת צמוקים ואגוזים (מרוזיה) וריבת גזר. ההכנות נמשכות כחודשיים, בין הניקיונות של הפסח, עוגיות מרוקאיות מכל המינים והצבעים וכמובן מופלטות שמכינים במקום. מקום של כבוד על השולחן שמור לדג שלם המסמל את השפע".

כל כך הרבה עבודה ונדרש כמובן תקציב לא קטן, מי צריך את זה?
"זה עושה לנו טוב. הבית פתוח ואנשים באים והולכים כל הזמן. אנחנו מוכנים לקבל בשמחה כל מי שיגיע. זה עושה לי טוב על הלב. האנשים, המוסיקה המרוקאית, השמחה. אני אוהבת לארח תמיד והבית שלנו תמיד פתוח, גם אם מישהו אומר שהוא מגיע לארוחת צהריים עם עשרה אנשים אני לא מופתעת ואני תמיד מוכנה. אנחנו תמיד אוהבים ורוצים לארח ולתת מכל הלב, והמימונה היא כולה נתינה ואהבה. הבוס שלי בעבודה אמר לי פעם שמה שהוא מאחל לעצמו ליום ההולדת שיאחלו לו שתמיד יהיה לו כח לתת, כי אם יש לך כח לתת, יהיו לך אושר, בריאות ושמחה, ואני לוקחת את המשפט הזה אתי תמיד. הבית פתוח כמו תמיד גם במימונה וכולם מוזמנים".

מתרגשת?
"לא מתרגשת, יותר שמחה. שמחה שהמימונה מגיעה כל שנה מחדש".

מתי מנקים ומחזירים את הבית לשגרה?
"באותו לילה גם מנקים. אחרי שאחרון האורחים הולך, אליאב ואני מנקים ומסדרים ולמחרת הבית כבר נקי".

עד מתי תמשיכי לעשות מימונה?
"כל עוד יהיו לי הכוחות. אני מקווה שאמשיך לעשות מימונה גם כשיהיו לי נינים, שגם הם יוכלו להיות שותפים למסורת וימשיכו אותה".

מתכון ריבת צימוקים ואגוזים "מרוזיה" של ליהיא לוי

 


המצרכים הדרושים: 
500 גר' צימוקים כהים
300 גר' אגוזי מלך
שתיים וחצי כוסות סוכר
אחת וחצי כפיות קינמון
כוס קוניאק או ברנדי
חצי כוס חד פעמית של לימון סחוט טרי


אופן ההכנה:
לשטוף את הצימוקים ולסנן, 
לשים בסיר עם הסוכר, כוס ברנדי או קוניאק  להשריה ללילה שלם.
בבוקר להוסיף כוס מים ולבשל עד שהכל מסמיך.
להוסיף לימון וקינמון ולבשל עד שמתקרמל, אבל נשאר נוזל. (בערך כארבעים דקות).
להוסיף את האגוזים, לערבב בזהירות לבשל עוד עשר דקות.
לקרר ולאחסן בכלי אטום.


 

לא למרוקאים בלבד


מי? נוי אלון, בת 21, רווקה, בתם של טלי ועופר. ילידת אילת, בהווה עובדת בקונדיטוריה בראשון לציון, אבל את המימונה היא מקיימת בבית ההורים באילת. זו השנה השלישית בה היא חוגגת מימונה.
המעבר לראשון לציון לפני שלושה חודשים היה לטובת לימודי קונדיטוריה?
"בהחלט. כשהייתי בבית הספר הייתי עולה לתל אביב לקורסים פרטיים בקונדיטוריה. לפני שנה למדתי באוניברסיטת 'בן גוריון' באילת קונדיטוריה, וכעת אני עובדת במפעל קונדיטוריה בשם "אוונטז פטיסרי" בראשון לציון כדי להתמקצע. באילת היה לי עסק משלי בשם "נוי מתוקים", אותו ניהלתי מהבית. אני בהחלט רואה בקונדיטוריה מקצוע לחיים".

 


עד כמה גדול יהיה האירוע?
"אנחנו ערוכים לכמאתיים איש – משפחה, חברים של ההורים ושלי, וכל מי שרוצה להגיע מוזמן. התחלתי לעשות מימונה לפני שנתיים, גם לפני שנה חגגנו, וזו הפעם השלישית שאנחנו חוגגים מימונה".


מה יהיה על השולחן?
"עוגיות מרוקאיות מכל הסוגים, עוגיות רגילות טעימות וקינוחים שונים טעימים מסוגים שונים וכמובן מופלטה שמכינים במקום. הכל מתוק – רק מתוקים". 

איך מתארגנים?
"במהלך החג אכין את הכל. חלק מהעוגיות היבשות כבר מוכנות, מחכות במקרר ואופים אותן ביום החג. את הקינוחים אכין במשך השבוע, ואת המופלטה מכינים במקום". 

למה מימונה?
"אני אוהבת לחגוג ואוהבת את חגיגת המימונה בפרט. אנחנו לא ממוצא מרוקאי, אבל אני אוהבת את החג הזה ונהנית ממנו. לשמחתי ההורים משתפים פעולה ונהנים כמוני וגם אחי הוא חלק מהחגיגה. אנחנו עושים את המסיבה אצלם בבית, משום שהוא גדול יחסית, ויכול להכיל חוגגים רבים. המוסיקה כמובן תהייה מוסיקה מרוקאית, שהיא לדעתי הכי שמחה שיש, וכל החגיגה הזו של המימונה היא שמחה אחת גדולה". 

מתרגשת?
"מתרגשת מאוד".

מתי מנקים?
"אחרי שאחרון האורחים הולך, אני וההורים מנקים, ועד לבוקר המחרת הכל נקי ואין סימן לחפלה שהייתה כאן". 

עד מתי מימונה?
"כל עוד יתאפשר לי אמשיך, אבל זה תלוי בהרבה דברים. אני הרי בתחילת דרכי גם בענייני מימונה וצריך לחכות ולראות מה קורה. בכל מקרה השנה יש מימונה וכולם מוזמנים".

 

מתכון מתכון לעוגיות תמרים של נוי אלון

 

 

המצרכים הדרושים לבצק:
500 גר' קמח
300 גר' חמאה רכה
1 אבקת אפיה
1 סוכר וניל
חצי כוס מים פושרים.


למילוי:
2 מיכלים של ממרח תמרים
כף קינמון
חצי כפית ציפורן


אופן ההכנה:
לשים את כל חומרי הבצק בידיים לבצק חלק,
בכלי נפרד מערבבים תמרים ותבלינים.
מחלקים את הבצק לארבעה כדורים, מרדדים כל כדור ומיישרים.
מורחים את ממרח התמרים על הבצק ומגלגלים לרולדה.
מכניסים לאפיה בערך לשלושים דקות עד שהבצק מתחיל להזהיב.
נותנים לרולדות להתקרר לגמרי ואז מפזרים עליהן אבקת סוכר וחותכים לעוגיות.
אפשר לשמור את העוגיות עד שבוע בכלי אטום.

  • טיפ: לא להתקמצן על המילוי. למרוח שכבה נדיבה של התמרים זה משנה את הכל.
  • בנוסף אפשר להכין גם רולדות עם שוקולד למריחה. הכי טוב שוקולד השחר.

חדשות אילת - ערב ערב באילת

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש