פרסומת
דלג

עובדת מהנשמה

מאת: ● ● ערב ערב 2458
אסתר אוחיון עובדת במלון 'לגונה' כבר עשרים וחמש שנה- ומה יכול להיות יותר נחמד בחודש אוגוסט הלוחץ מאשר הזכייה בתואר עובדת מצטיינת של מפעל נח מוזס ז"ל? אוחיון, שנבחרה ברמה הארצית, מצפה לארוחה החגיגית בבית נשיא המדינה. ערכנו ביקור קטן במטבח של אסתר- אישה קטנה עם לב גדול

את אסתר אוחיון, שעובדת במלון 'לגונה ישרוטל', כבר עשרים וחמש שנה, ושזכתה השבוע באות העובדת המצטיינת הארצית על שם נח מוזס ז"ל, אני מוצאת אחרי שאני יורדת לקומת הספא, פותחת דלת עץ ונכנסת לתוך הקרביים האפורים מבטון של המלון. החלק הנסתר מעיניהם של רוב האורחים שיודעים במעורפל שהוא קיים איפשהו, אבל מעטים ביותר טורחים לבוא ולהגיד מילה טובה לצוות. אותו איזור שבו מתרוצצים עשרות עובדים ונפגשים להפסקה של מנוחה ושל אכילה בחדר האוכל.



הביאה גאווה למלון 'לגונה'


כולם מגיעים בסופו של דבר לחטוף 'נגיסה' בחדר האוכל של העובדים. שם פוגשים בדרך כלל את אסתר אוחיון האימהית והעסוקה תמיד. אסתר היא הסיבה לביקורנו, שכן בשבוע שעבר, הוכרזה אסתר כעובדת מצטיינת בתחרות על שם נוח מוזס ז"ל, ותצלום שלה עם כמה מילים בשבחה התפרסמו בעמוד האחורי של אחד ממוספי סוף השבוע בעיתון 'ידיעות אחרונות'. חשבנו שזו הזדמנות מצוינת להיפגש עם עובדת מצטיינת בתחום המלונאות. התחום שמהווה מקור פרנסה עבור כל כך הרבה משפחות אילתיות מאז הפכה אילת את עצמה לעיר תיירות ושכחה את כל היתר.

כמו עולם בתוך עולם, יושבים האורחים בכורסאות רכות בלובי הממוזג. מותשים מהחום, הם אולי שואלים את עצמם אם לצאת לנופש עם הילדים המצווחים ומתרוצצים אכן נכנס תחת ההגדרה 'נופש'. בינתיים, מתחת ללובי, פורשים העובדים מפות על השולחנות בחדר אוכל עובדים קטן ומתכוננים לארוע השקה של מבצע 'נתפסת חייכת'. מטרתו - שדרוג איכות השירות. רגע לפני תום העונה הישראלית החמה והמטפטפת, מנסים לעודד את העובדים לתת עוד 'פוש' אחרון של שירות. אחרי הכל, משפחות ששילמו במיטב כספן עבור אירוח 'הכול כלול' רוצות שכל מי שנותן להם שירות יהיה אדיב, נינוח ומקצועי או במילה אחת: שיחייך את עצמו לדעת. כדי להגיע למטרה הזו, מפזר מלון 'לגונה' אורחים סמויים שיטיילו במלון וימלאו טופס כל פעם שייתקלו בחיוך לבבי של איש צוות. את הטפסים אוספים העובדים, ומי שיצבור הכי הרבה טפסים, יזכה בפרס. 'גדול' מבטיחים בהנהלה. בינתיים, לאירוע ההשקה מכינים מזנון סלטים עשיר ובשרים מוקפצים, ואסתר בוחנת בשבע עיניים את צורת העריכה וההגשה של המתוקים ושל הקינוחים בעודה מעבירה חומוס לקערה גדולה ומקשטת אותו קלות עם הכף.
אסתר, אילתית וותיקה, נשואה לצ'רלי אוחיון, פנסיונר של הנמל, ולבני הזוג שלושה ילדים וחמישה נכדים אותם מונה אסתר בגאווה: "זוהר הבן הבכור עובד היי טק, נשוי ולפני שבעה חודשים, הביא לאסתר את הנכד החדש חדש - אורי. הבת גלית אוחיון נשואה, ולה שני ילדים - עמית בן ה- 10 ויקיר בן שש וחצי, וליאור בן הזקונים נשוי לסיוון ולהם שני ילדים- יאיר בן השנתיים וירין בת השנה וחצי".
סדר יומה של אסתר עמוס ביותר. "משש בבוקר אני בעבודה, ואם אין פנצ'רים, אני הולכת הביתה בשעה שלוש. איך שאני מגיעה הביתה, אני נחה עשר דקות ,ואז רצה להביא את הנכדים". היא אינה נוהגת: "בעלי הוא הנייד שלי", היא מחייכת, "צ'רלי 'מקפיץ' אותי. עד השעה ארבע, הם בבית, ואני מכינה להם משהו מיוחד, לפעמים פיצה, לפעמים משהו אחר ומשגיחה עליהם עד שגלית מגיעה מהעבודה".

עובדת גם בשישי-שבת?
"בוודאי שכן. מלון עובד סביב השעון. גם בזמן שכולם בחופש, אנחנו בעבודה".

כשאני שואלת כמה היא משתכרת, כעובדת מצטיינת אחרי עשרים וחמש שנה של וותק שעובדת גם בסופי שבוע, אסתר משתתקת. "הנה כאן המנהלת שלי, תשאלי אותה", היא מתחמקת ומצביעה על מגי דיאמנט, ששואלת למה זה רלבנטי לכתבה לדעת כמה היא משתכרת? "לא מגלים. מטעמי צנעת הפרט", אומרת מגי, "ובכלל, אצל אסתר היא עובדת עשרים אחוז בשביל השכר. שמונים אחוז זה מהנשמה".

אהבה, 'זחוק ביתי' וחיוך


אחרי שיצאנו ממהמורת התגמול הכספי בשלום, אנחנו עוברים לנושאים שמחים יותר כמו היחסים הלבביים של אסתר עם 230 עובדי המלון. "אני אוהבת את העובדים הצעירים ומטפלת בהם. אחד בא אלי וכואב לו הגרון, אז אני נותנת לו לימון ודבש. הם מגיעים אחרי צבא בלי להכיר אף אחד בעיר. תחשבי שזה הילד שלך. לא היית רוצה שתהיה איזו מישהי שתדאג לו ותטפל בו כשהוא רחוק מהבית?" קחו למשל את מנהל מחלקת מזון ומשקאות בשנתיים וחצי האחרונות. שמוליק פינץ'. הוא נכנס כדי להסביר לאסתר איפה יעמדו הבשרים ומיד מחלק לה מחמאות: "העובדים מתים עליה. יש לה 'זחוק מיוחד'", ואסתר ממהרת לשלוף צנצנת זחוק ביתי. "הבאתי מהבית. אמרתי 'היום יום מיוחד, אז אני אביא להם", והיא מראה לי את המרקם החלק: "תראי איזה נקי...תטעמי..." (ראה מסגרת מתכון הזחוק של אסתר). בינתיים נכנס אלברט, אב הבית של המלון, גבר לא צעיר וכיפה לראשו, שכורע על ברכיו לפניה ושר 'סייב יור לאב מיי דארלינג'. "אני מחכה לה לבית אבות", קובע אלברט, בעוד אסתר צוחקת ומגרשת אותו מחדר האוכל שלה, ולי היא אומרת: "את רואה איזה כיף לי פה? כולם באים, צוחקים ומצחיקים אותי"...אז מה הפלא שהמנהלים והמנכ"לים הסכימו על כך שאסתר, העובדת הוותיקה ביותר במלון 'לגונה', היא זו שימליצו עליה לוועדה מטעם הקרן של נח מוזס ז"ל?

איך ההרגשה לזכות?
"נהדרת. יהיה גם טקס בבית הנשיא ותהיה ארוחה חגיגית לכל העובדים המצטיינים. קיבלתי אות מגן וזה שימח אותי מאד". מגי דיאמנט, 15 שנה ב'ישרוטל', שמחה בשמחתה של אסתר. "קצת הופתענו שהמערכת נתנה לה חשיפה, כי בדרך כלל נותנים ליישובים אחרים בארץ ושמחנו שאילת קיבלה זרקור". אולי זה קשור לעובדה שתיירות הפנים של ישראל ויתרה השנה על תורכיה ועל סיני. אילת מצאה את עצמה במרכז העניינים: המלון בתפוסה מלאה. על מה שקורה במלון בקיץ הזה, אומרת מנהלת משאבי אנוש של 'לגונה', מגי מלול :"מטורף. תורכיה עברה לכאן". אסתר מהנהנת בראשה. יש לה מעט מפגשים עם הלקוחות עצמם, אבל העובדים במצבת כוח אדם מלא ויותר.

איך את מתמודדת עם הלחצים?
"אם יש לי יום קשה, אני מדברת עם שולה אחותי, וזה מקל עליי", ואסתר נזכרת בנופש בספרד. "לפני חמש שנים, רשת 'ישרוטל' שלחה אותי עם עוד קבוצה של עובדי 'ישרוטל' לשבוע נופש בספרד. הכל על חשבון הרשת, וגם קיבלנו דמי כיס 200 יורו ומתנות. פינקו אותנו כמו שצריך"...
בראשית שנות השבעים, הגיעה אסתר לביקור אצל אחותה שולה ביטון. שולה מ'בוטיק הפלאפל', הפלאפל הראשון באילת, שה'בוטקה' הכחול שלו מתנוסס לתפארה בשדרות התמרים. "באתי לבקר אותה ופגשתי את צ'רלי והתחתנו ומאז נשארתי באילת", היא מספרת, "יצא שגם אני וגם שולה מתעסקות באוכל".

אילו תגובות קיבלת על הזכייה?
"חבל על הזמן. העובדים באו ונישקו אותי. אתמול בצילומים ל'ערב ערב באילת' המנכ"ל גולן כהן בא ונישק אותי, ובעלי אמר 'מגיע לך לזכות. את תורמת את כל כולך. גם כשאת בחופש, את לא בחופש. את בעבודה כל הזמן'".

זחוק אוחיון – הזחוק שמאחרי הסוד


לפניכם המתכון של אסתר אוחיון לזחוק ביתי כפי שנרשם מפיה מילה במילה.
חצי קילוגרם פלפלים אדומים יבשים מתוקים גדולים ("בואי לא נגזים בכמות", אומרת לי אסתר בחביבות)
150 גרם פלפל סודניה הקטנה

אופן ההכנה
"את מוציאה את הגבעולים. מנערת את הפלפלים שייצאו הגרעינים. מה שיצא – יצא. את הפלפלים את שמה במים עד שיתרככו ואז שוטפת כמה פעמים וטוחנת ביחד עם הסודניה במעבד מזון עם מלח לפי הטעם וזהו".




בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש