פרסומת
דלג

מבצע סבתא

מאת: רותם ג'קסון ● 5/1/2011 18:31 ● ערב ערב 2479
מאכלי החורף בעדות השונות, נודעו מאז ומעולם כתרופות הסבתא הטובות ביותר. והאמת, אין כמו להתפנק על תבשיל של סבתא בימי החורף הקרים, כזה שגם מחמם את הבטן וגם מחזק את הגוף. למי מאיתנו שכבר אין סבתות להתפנק אצלן או לאלו שמחפשים לערבב כמה עדות בסיר אחד, קבלו את מדריך הסבתות המלא לשעות החורף הקשות!
מבצע סבתא

מלכה סולימן - תימן:



תמונת כתבה



מלכה, תימנייה גאה בכל רמ"ח איבריה, ממליצה בחום על המאכל התימני 'זואם' שנמצא בכל בית תימני בתקופת החורף ובכל צאת כיפור.
"למעט החוויאג' של הקפה, שאנו התימנים שותים עם מים רותחים בתור התה של החורף, ישנו מאכל מיוחד שהוא הזיכרון הכי חזק שלי מבית אמא בעונת החורף", נזכרת מלכה. "ה'זואם' משמש כמחזק של מערכת החיסון.
הוא מתאים לשפעות חורף, להתקררות, לשבירת צום, לאישה אחרי לידה, לעייפות ולכל מצב שמצריך חיזוק וכן, אפילו סתם ככה כמאכל חורפי מחמם."

החומרים:
2 שמנת חמוצה
2 אשל
מלח לפי טעם
(להתחיל עם כמות קטנה)
חצי כפית כמון
5-6 שיני שום כתושות
רבע חבילת כוסברה בבלנדר
סחוג תימני לפי הטעם, להתחיל עם כמות קטנה.
(לא אריסה בגלל השמן)
2 כוסות מים פושרים
3 כפות קמח מעורבב במעט מים (להמסת הגושים)
אופן הכנה:
לערבב הכל יחד, לבשל על אש
קטנה תוך כדי בחישה, שלא יהיו גושים, להביא לרתיחה טובה,
להסמיך / לדלל לפי הצורך,
אחרי הבישול אפשר להעביר במסננת למרקם חלק.

*אפשר לאכול גם בתור ארוחה עם חתיכות פיתה / לחם בצלחת ולצקת את הרוטב מעל.
רק שתהיו לה בריאים.

יפה גולן - מרוקו:



תמונת כתבה


יפה, מרוקאית אסלית, ילידת מרוקו, בת 71, זוכרת במיוחד את ה'חשו', המרק שאמא הייתה מכינה בימי החורף הקרים
במרוקו. "זה המרק הפופולארי של המרוקאים בחורף. הוא מחמם, מרפא שיעולים, חום גבוה, שפעות ודלקות", מסבירה יפה. "את המרק הזה צריך לאכול ומיד אחר כך להיכנס למיטה. להזיע כמו שצריך, להתקלח, להחליף לבגדים נקיים ולחזור למיטה".

החומרים ואופן ההכנה:1
ליטר מים מהברז
1.5 כוס סולת
לבשל תוך כדי ערבוב (שלא יהיו גושים) עד לרתיחה ולהוריד לאש קטנה.
לטגן במחבת 2 ראשי שום במעט שמן ולהוסיף למרק.
להוסיף חבילת כוסברה קצוצה, חצי פלפל שאטה (פלפל אדום חריף קטן) או 1 שלם למנוסים יותר.
2 כפות מרק עוף (לא חובה),לערבב כל הזמן.
אפשר להוסיף לפני ההגשה חצי כוס חילבה מושרת מהלילה לתוך המרק המוכן.
זה עובד, תאמינו לה.

קלרה ינקו - אשכנז



תמונת כתבה


קלרה, ילידת רומניה, בת 74, מספרת שהפניצילין היהודי הוא מרק העוף הקלאסי שמוכר ברומניה בדיוק כמו בפולין בתור המרק המרפא של החורף.
"כשהייתי קטנה הייתי מאוד חולה ולא יכולתי לאכול, אז אמא הייתה מכינה לי את המרק הזה ומאכילה אותי עם כפית", נזכרת קלרה. "יש בו את כל הויטמינים שצריך בשביל להתחזק וגם כשקשה לבלוע, קל לאכול אותו. החוכמה היא לשים את כל השורשים ואת הרגליים של העוף. אמא שלי הייתה אומרת שהרגליים של העוף נותנות את החוזק לעצמות. הבצלים המבושלים- טובים לשיעול, הירק טוב לחיזוק, ובאופן כללי, מרק זה טוב לאכול כשחולים.
המרק של הפולנים זהה, אבל הרומנים שמים את כל השורשים, ורצוי ממש לקראת הסוף."

החומרים ואופן ההכנה:
לשים בסיר:
שורש סלרי, שורש פטרוזיליה,
2 בצלים שלמים, 2 גזרים,
4 רגלי עוף.
לבשל על אש גבוהה עד לקבלת קצף לבן. לנקות את הקצף ולהנמיך את האש.
לקראת הסוף להוסיף עלי שמיר, פטרוזיליה, כוסברה, סלרי.
מגישים את המרק צח בתוספת אטריות.

רבקה כהן - לדינו



תמונת כתבה


רבקה, ילידת תורכיה, ממגורשי ספרד, בת 65, מחזקת את ידן של העדות האחרות גם במרק, הפעם במרק עדשים ירוקים הנקרא בלדינו 'לנטז'יאקס'. "את המרק הזה מאוד מקובל להכין בחורף בקרב דוברי הלדינו", אומרת רבקה, "הוא מצוין נגד התקררות, מאוד מחזק ומאוד בריא. בנוסף אנו מקפידים
לשתות תה עם מקלות ציפורן וקינמון שהוא ידוע כנהדר נגד התקררות ופותח את הנשימה.
בזמנו לא היו אינהלציות אז היינו נושמים את האדים של התה ואחר כך שותים אותו. בתור ילדים היינו קוראים לזה- תה של מסמרים בגלל מסמרי הציפורן".

החומרים ואופן ההכנה:
בסיר המרק מטגנים בצל קצוץ בטיגון קל. שוטפים טוב את העדשים, בוררים ומסננים ומוסיפים לסיר.
ממלאים מים (בערך חצי סיר),
שוטפים 2 כפות אורז ומוסיפים לסיר, מוסיפים 1 כף רסק עגבניות, מבשלים עד שהעדשים רכות ומוסיפים מלח ופלפל שחור לפי הטעם.
תיהנו.

שני ישראל - הודו



תמונת כתבה


שני, ילידת הודו, אמנם רק בת 45, אבל כבר משמשת בתור הנציגה ההודית באילת לענייני מאכלים הודים אותנטיים.
בעלת עסק לייבוא מוצרי מזון הודים מהודו.
"מכיוון שאת התבשילים ההודים צריך להכין ממוצרי יסוד הודים, עדיף לתת את המתכון הפשוט יותר המשמש בתור הסמל המסחרי של הודו, הצ'אי מסאללה", מציינת שני. "זה התה הכי פופלארי של ההודים והוא גם מאוד בריא. בהודו, נוהגים לשתות אותו מידי ערב ובכל פעם שמישהו חולה או מקורר.

הוא בריא נגד כאבי ראש ושיעולים, נותן אנרגיה בחורף ועוזר להישאר ערים בלילה".

החומרים ואופן ההכנה:
לבשל בסיר חצי חלב וחצי מים עם תיון הודי או עם תיון רגיל.
להוסיף 1-2 חתיכות ציפורן,
1-2 הל, מקל קינמון, חתיכת ג'ינג'ר טרי (או אבקה)
להרתיח במשך 5 דקות,
לסנן ולהמתיק לפי הצורך.
מחמם, טעים ומבריא.

בשליחת תגובה אני מסכים/ה לתנאי השימוש